De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fusiebeurs Euronext
gaat zelf naar de beurs

   
 

AMSTERDAM - De kogel is door de kerk. Euronext, het fusieproduct van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs gaat zelf naar de beurs. Vanaf vandaag kunnen beleggers inschrijven op aandelen. De koers zal waarschijnlijk tussen de EUR24 (ƒ52,90)en EUR27,50 (ƒ60,60) uitkomen. De beursorganisatie presenteert eveneens vandaag het prospectus.Met de beursgang zal Euronext ongeveer 30 miljoen aandelen op de markt brengen, goed voor ruim 25% van alle aandelen. Een belangrijk deel van het aanbod is afkomstig van bestaande aandeelhouders. Euronext geeft echter ook tussen de 14,5 en 16,6 miljoen nieuwe aandelen uit. Uitgaande van dat laatste aantal zou Euronext bij een emissiekoers van EUR25,00 zo'n EUR400 miljoen ophalen.

Dat geld kan de beurscombinatie goed gebruiken in de consolidatieslag tussen de Europese beurzen. George Möller, het Nederlandse directielid van Euronext: "Alleen die beurzen die over voldoende financiële slagkracht beschikken, zullen overleven."

Möller erkent dat qua timing het beursklimaat beter kon. De omzetten (en dus de inkomsten van de beurs) zijn dit jaar lager dan in 2000. "Die consolidatieslag vindt echter nu plaats. Dan kun je ons niet vragen om anderhalf jaar te wachten op een beter beursklimaat." In 2000 boekte Euronext-combinatie een gezamenlijke nettowinst van EUR127 miljoen. Möller: "Dat resultaat was fantastisch. Ja, dat het nu wat minder is."

Euronext heeft gekozen voor een beursnotering op Euronext Parijs. Nederlandse beleggers kunnen echter ook gewoon in het aandeel op de Amsterdamse beurs handelen. "Voor zolang de Euronextbeurzen nog een gescheiden handelssysteem hebben, hebben we in Amsterdam handelsfaciliteit", aldus Möller. Aan het eind van het derde kwartaal denkt Euronext over één handelsplatform te beschikken, waarbij het niet langer uitmaakt of een fonds in Amsterdam, Brussel of Parijs is genoteerd.

Beleggers kunnen inschrijven tot 4 juli 17.00. Op 6 juli aanstaande zal de handel op de beurs beginnen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.