De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  UPC naar dieptepunt
   
 

AMSTERDAM - De doorgaande reeks van winstwaarschuwingen in binnen- en buitenland zorgde gisteren wederom voor een negatief sentiment op het Damrak. Vooral de mededeling van kopieermachinefabriek Océ dat de winst dit jaar zal achterblijven deed de Midkap-index in het rood schieten. De midkap verloor 15,02 punten op 543,83. Ook de AEX moest met een verlies van 4,15 punten op 551,98 een stap terug.

Bij Océ vallen omzet en winst in het tweede kwartaal zwaar tegen. Het bestuur verwacht dat deze achterstand niet zal kunnen worden ingelopen in de tweede helft van het jaar als een nieuwe productlijn op de markt komt. De printer- en kopieermachinefabrikant onthoudt zich van een concrete winstverwachting voor dit jaar, maar stelt dat die lager zal zijn dan over 2000. Het aandeel werd 8,4% goedkoper op EUR13,05.

Ook andere techfondsen deden het slecht. Zo zakte ASML 8,7% tot EUR23,88 en moest Philips ruim 3% terug EUR27,98. ASML heeft een alliantie gesloten met het Zweedse Micronic op het gebied van de ontwikkeling van lasertechnologie voor ASML's machines. Terwijl je zou verwachten dat dit het technologisch leiderschap van ASML kan versterken, voorziet Effectenbank Stroeve op de korte termijn geen positieve invloed van de alliantie op de financiële resultaten van ASML.

Infineon, een voormalige Siemens dochter en een van de grootste producenten van geheugenchips ter wereld, maakte gisteren bekend over het derde kwartaal van het boekjaar 2000/01 een negatief bedrijfsresultaat van maximaal EUR600 miljoen te verwachten. Volgens het bedrijf zijn de omstandigheden in de markt voor halfgeleiders verder verslechterd. ASMI verloor dan ook 10,7% op EUR23. Ook Besi moest ruim 10% terug op EUR8.

Slecht verging het ook Versatel met een neergang van maar liefst 14,9% op EUR3,15. Het waren echter niet alleen de technologiewaarden die somberheid uitstraalden. Ook fondsen als VNU (-3,3% op EUR42,17), DSM (-1,8% op EUR41) en Gucci (-2,4% op EUR93,95) lagen er niet florissant bij.

In de baggeroorlog mengde plotseling Heijmans zich in de strijd. Deze Rijswijkse aannemer liet weten van plan te zijn een bod uit te brengen op HBG. Heijmans is alleen geïnteresseerd in de bouwtak van HBG en dringt aan op de verkoop van de baggeractiviteiten aan Boskalis.

Aandelen HBG waren door de nieuwe gegadigde zeer gewild. Het fonds noteerde dan ook ruim 14% hoger op EUR17,95. De koers van Ballast Nedam die door deze nieuwe fase buitenspel is gezet, ging 1,5% omlaag naar EUR25,50. Heijmans verloor bijna 7% op EUR22,10.

Kabelmaatschappij UPC was gisteren weer eens de grootste daler van de AEX. Het aandeel belandde zelfs onder de drie euro. Na een laagste notering van EUR2,66 trad nauwelijks nog herstel. De kabelaar moest 16,2% inleveren op EUR2,69. Het nieuwe koersverlies kwam na berichtgeving dat de kabelaar Chello als onderpand heeft gegeven voor de lening van EUR1 miljard van Liberty Media.

Voor veel beleggers is het een dilemma om nu een standpunt te bepalen inzake de aandelenmarkt. Enerzijds zijn veel aandelen zo goedkoop geworden dat het aantrekkelijk lijkt om iets te gaan kopen. "Voor nog geen EUR10 heb je nu immers al een 'mandje tech'", rekent een marktkenner voor.

Niemand kan echter de garantie geven dat de koersen morgen niet nog lager staan. Volgens een handelaar is het in de huidige situatie niet nodig om vreselijk haast te maken met kopen. "De koersen zullen echt niet meteen in een heel snel tempo weer stijgen. Anderzijds ben ik er wel van overtuigd dat de aandelenmarkt over drie jaar hoger zal staan dat op dit moment", zegt de handelaar. "Voor de lange termijn is dit dus een goed koopmoment", zo geeft hij na een lang verhaal uiteindelijk als advies mee.

Bierbrouwer Grolsch krijgt toestemming voor een brouwerij in Boekelo. Nog voor het einde van dit jaar mogen ze beginnen met bouwen. Gisteren heeft de Raad van State positief besloten over het bestemmingsplan voor de bierfabriek. Beleggers leken het nieuws niet te waarderen. De bierproducent moest ruim 1% inleveren op EUR22,70.

Mirjam Brinks



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.