De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  NAVO bereid troepen
naar Macedonië te zenden

door Guido van de Kreeke

   
 

BRUSSEL - De NAVO is bereid een troepenmacht naar Macedonië te sturen. Er moet dan wel eerst een politieke oplossing komen tussen de Macedonische regering en de etnische Albanezen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Macedonische politieagenten naderen tijdens hun patrouille een uitgebrand huis in het dorpje Opae. (Foto: REUTERS)
Secretaris-generaal George Robertson hamerde er gisteren op dat het sturen van een troepenmacht geen gewapende interventie betekent. De troepen, naar schatting zo'n 3.000 man, worden pas naar het Balkan-land gestuurd na een effectief staakt-het-vuren en een akkoord met de rebellen dat zij hun wapens neerleggen.

De 19 lidstaten hebben de opperbevelhebber van de NAVO (Sacoeur) opdracht gegeven een militair operatieplan op stellen. Doel zal zijn om de wapens van de Albanese guerrilla's in te zamelen.

Het sturen van een troepenmacht doet de NAVO op uitdrukkelijk verzoek van de Macedonische president en op basis van een door hem en zijn regering bekrachtigd vredesplan. Een extra VN-resolutie zou daarom niet nodig zijn.

"Muurvast"

Een politieke oplossing tussen de Slavische en Albanese partijen lijkt ver weg. De Macedonische president Boris Trajkovski zei gisteren dat het overleg "muurvast" zit. Hij verwijt de Albanezen op een opsplitsing van het land aan te sturen.

De Albanezen strijden al maanden, gewapend en ongewapend, voor meer rechten. Negen dagen geleden werd een staakt-het-vuren van kracht. Dat staat nu echter onder druk na berichten dat Macedonische troepen bij een bombardement op een door rebellen bezet dorpje twee burgers hebben gedood.

De NAVO zal alle bondgenoten benaderen om een bijdrage te leveren. Ook minister De Grave van Defensie heeft verklaard de mogelijkheden van een Nederlandse bijdrage te onderzoeken.

Geen enkel land heeft al een formele toezegging gedaan, hoewel een aantal landen wel een indicatie heeft gegeven. Frankrijk heeft al op de NAVO-top met Bush in Brussel als eerste land op militaire actie aangedrongen. Duitsland en de Verenigde Staten toonden zich gisteren bereid manschappen te leveren.

Er wordt vanuit gegaan dat NAVO-troepen binnen tien dagen na een politieke oplossing in Macedonië ingezet kunnen worden.

De speciale EU-buitenlandvertegenwoordiger Janvier Solana, die nauw betrokken is bij het vinden van een politieke oplossing van het conflict in Macedonië, zei gisteren ten overstaan van het Europese parlement dat er een kritiek punt is bereikt in de westerse pogingen om een "complete burgeroorlog te voorkomen".

Solana gaat er vanuit dat er geen buitengewoon grote aantallen NAVO-troepen noodzakelijk zullen zijn. Maar militaire experts zeggen dat zelfs bij een pure ontwapeningsoperatie toch, bij eventualiteiten, bescherming met pantservoertuigen en zware wapens nodig zal zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.