De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Politiek geruzie
ontslag zieke
laait hoog op

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) heeft gisteren vergeefs geprobeerd om de hoog opgelaaide emoties over de opheffing van het ontslagverbod voor zieke werknemers te temperen. De VVD-bewindsman meent dat het omstreden voorstel van gelegenheidscoalitie VVD, D66 en CDA, lang niet zo verstrekkend is als het nu lijkt. Hij gaat dat vandaag verder aan de Tweede Kamer uitleggen.

De wanhopige pogingen van de PvdA om de paarse partners op andere gedachten te brengen, mochten tijdens het debat in de Tweede Kamer niet baten. Het liberale Kamerlid Wilders, het D66-Kamerlid Schimmel en CDA'er Van der Knaap verdedigden hun voorstel om onwillige zieke werknemers zonder gang naar de rechter te kunnen ontslaan te vuur en te zwaard. Nu kan een zieke werknemer alleen worden ontslagen als de kantonrechter het ontslagverbod opheft.

Dreigbrief

Ook een dreigbrief van de vakcentrales FNV, CNV en Unie MHP, waarin staat dat ze het overleg in de SER over het rapport-Donner gaan boycotten, maakte op de drie partijen geen indruk. De brief was gericht aan het CDA, omdat "juist het CDA veel waarde hecht aan eenheid binnen de SER".

Van der Knaap hield echter voet bij stuk en wenst zich niet te laten chanteren. Wilders noemde de dreiging "sneu en onverstandig". "Het kan toch niet zo zijn dat wij onze wetgevende verantwoordelijkheid in de ijskast leggen, omdat er nog wat commissies aan het nadenken zijn", aldus de VVD'er.

Het PvdA-Kamerlid Smits blijft er op hameren dat opheffing van het ontslagverbod voor zieken onrecht doet aan mensen die toch al een hele zwakke positie hebben. "Een simpele mededeling van de werkgever volstaat om iemand op straat te zetten. U dwingt de zieke werknemer naar de rechter te stappen om aan te tonen dat het aanbod van de werkgever niet redelijk was", aldus Smits.

Volgens het Kamerlid Wilders heeft Smits echter geen kaas gegeten van het ontslagrecht ("Smits lijkt wel doof") en voert zij een discussie "op basis van emoties in plaats van op feiten". Smits noemde het "oneigenlijk" dat een debat over het versterken van de positie van werknemers met een arbeidshandicap verzandt in een discussie over ontslagrecht in Nederland. "Bovendien worden zieke werknemers nu al onevenredig veel vaker ontslagen dan andere werknemers", aldus Smits.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.