De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Friese virusmaker
voor rechter

Van onze correspondent

   
 

LEEUWARDEN - De maker van het Koernikova-computervirus moet op 12 september terechtstaan voor de politierechter in de rechtbank Leeuwarden. Justitie heeft gisteren besloten de verdachte, een 20-jarige inwoner van Sneek, strafrechtelijk te vervolgen.

Tegen de Fries kan maximaal vier jaar cel en 100.000 gulden boete worden geëist, nog afgezien van eventuele schadeclaims van getroffen bedrijven.

Het virus veroorzaakte begin dit jaar wereldwijd veel paniek. Door het aanklikken van de e-mail kopieerde het virus zich naar het adressenbestand en stuurde zichzelf rond, waardoor een enorm e-mailbombardement ontstond. De e-mail bevatte een foto van de aantrekkelijke tennisster, waardoor velen het openden.

Vooral in Canada en Amerika was de overlast het grootst. Amerikaanse overheidsdiensten dreigden zelfs een uitleveringsverzoek bij justitie in Nederland in te dienen, maar hebben dat niet gedaan, aldus het parket in Leeuwarden.

Baan

Burgemeester Siebold Hartkamp van Sneek bood zijn stadgenoot echter direct een baan aan als computermedewerker bij de gemeente, omdat "hij ervoor heeft gezorgd dat Sneek ineens wereldnieuws was, met televisiebeelden van onze waterstad zelfs op CNN". Toch is de burgemeester het eens met de strafrechtelijke vervolging, om een voorbeeld te stellen.

De maker meldde zichzelf samen met zijn ouders op het politiebureau, enkele dagen nadat het virus wereldwijd toesloeg. De verdachte zegt dat hij wilde kijken hoe gemakkelijk het is om een virus te maken en te verspreiden.

Justitie vervolgt de jongen op basis van de artikelen 350 en 161 van het Wetboek van Strafrecht, waarin het opzettelijk verspreiden van e-mail om schade aan te richten in computerbestanden strafbaar is gesteld.

Zijn virus zorgde ervoor dat computernetwerken het kreunend begaven onder de ontelbare keren dat het bericht zichzelf vermenigvuldigde. De vraag is of justitie kan aantonen dat de jongen deze opzet had. Hij had nauwelijks ervaring met computers en internet. Zijn 'hobby-virus' bewees dat veel computernetwerken niet eens bestand zijn tegen 'onschuldige en eenvoudige' virussen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.