De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Beatrix voelt niets
voor rondleidingen

door Menzo Willems

   
 

DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad wil dat koningin Beatrix in de zomermaanden Paleis Noordeinde, haar werkpaleis, en de Koninklijke Stallen, standplaats van de Gouden Koets, openstelt voor het publiek.

"Het zou een enorme oppepper voor het toerisme in de binnenstad van Den Haag zijn", aldus een enthousiaste VVD-fractievoorzitter Peter Smit. "We moeten blij zijn dat we een Koninklijk Huis hebben dat veel aandacht trekt. We moeten het niet onder een kaasstolp bewaren."

CDA-fractievoorzitter Ries Smits, die de openstelling volgende week bij burgemeester Deetman gaat aankaarten, onderstreept dat de Koningin in de vakantieperiode toch niet in haar werkpaleis is. "Zij heeft dus geen last van toeristen die worden rondgeleid. Datzelfde geldt voor de stallen. Er wordt in de vakantietijd nauwelijks gebruik gemaakt van de auto's, paarden of koetsen dus dan lopen de toeristen niemand in de weg."

Smits verwijst naar het Amsterdamse Paleis op de Dam, dat in de zomermaanden ook toegankelijk is voor het publiek.

Wat PvdA-raadslid Rabin Baldewsing betreft krijgt het publiek het hele jaar door toegang tot Paleis Noordeinde en de stallen.

VVD, D66, GroenLinks en de kleine christelijke fracties willen als extra attractie bij Paleis Noordeinde bovendien een voor toeschouwers duidelijk zichtbare wisseling van de wacht. "Dat brengt leven in de brouwerij", zegt D66-raadslid Albert van der Zalm.

Het grootste obstakel voor de openstelling van de paleizen lijkt koningin Beatrix zelf. Zij wil geen rondleidingen door haar paleizen. Volgens de gemeenteraad moet de vorstin evenwel worden overtuigd van het belang voor de stad Den Haag en de bevolking dat er een kijkje achter de schermen van de monarchie kan worden genomen.

CDA'er Ries Smits vindt dat burgemeester Deetman het plan voor de openstelling van de paleizen moet voorleggen aan minister Pronk (Volkshuisvesting). Onder hem valt de Rijksgebouwendienst, de eerst verantwoordelijke voor de koninklijke paleizen. Volgens de christen-democraat moet Pronk ook de kosten van de extra bewaking, die bij de openstelling nodig is, betalen.

Paleis Noordeinde, dat stadhouder Frederik-Hendrik in de zeventiende eeuw aanschafte voor zijn moeder Louise de Coligny, heeft tal van prachtige zalen, zoals de Balzaal en de met fraai houtsnijwerk gedecoreerde Indische zaal.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.