De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Gepantserde limousine
voor veiligheid Kok

door Jeroen Hendriks en Martijn Koolhoven

   
 

DEN HAAG - Premier Kok heeft een nieuwe zwaarbeveiligde en verlengde dienstauto uit de BMW 7-serie gekregen als onderdeel van een serie extra maatregelen om zijn veiligheid te garanderen. De donkerblauwe gepantserde limousine BMW 740iLA Protection met een consumentenprijs van 310.500 gulden is sinds enkele dagen te bewonderen op het Binnenhof als de premier aan het werk is in zijn torentje. Daarmee heeft Kok veruit de duurste dienstwagen van het paarse kabinet.

Agressie

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (350x204, 20kb)
De nieuwe dienstauto.
Veiligheidsadviseurs van het ministerie van Algemene Zaken hebben de minister-president geadviseerd zwaardere veiligheidsmaatregelen te treffen gezien de toenemende dreiging die de afgelopen tijd is uitgegaan van woedende Molukkers en Irakezen, alsmede uit de hand gelopen demonstraties op het Binnenhof. Ook de toenemende agressie rond Eurotops speelt een rol.

Ook de op zich vriendelijke actie van Greenpeace waarbij vorig jaar ongevraagd zonnepanelen op het torentje van de premier werden aangebracht, heeft de adviseurs doen inzien dat de minister-president te makkelijk een prooi kan zijn voor kwaadwillenden.

De 740iLA Protection is niet alleen een zeer luxe en comfortabele auto, maar wordt door BMW standaard afgeleverd met een groot pakket veiligheidsvoorzieningen zoals die gebruikelijk zijn voor staatshoofden, regeringsleiders, captains of industry en de rijken der aarde.

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) erkent dat deze BMW niet valt binnen de norm voor dienstauto's. Sinds de discussie over de dienstauto van oud-minister Peper is de maximumprijs van 102.000 gulden voor een dienstauto geschrapt en geldt als criterium een prijs van 95 cent per kilometer.

De limousine van de premier voldoet ook zeker niet aan de milieunormen die minister Pronk het kabinet had willen opleggen voor dienstauto's. Onder druk van zijn collega's, die te weinig keuze zouden hebben, is de eis van een schoon en zuinig A- of B-label voor dienstauto's uiteindelijk vervallen. Voor Kok een uitkomst: de BMW 740iLA Protection valt met een gemiddeld verbruik van 1 op 7,4 in de meest vervuilende klasse en heeft een donkerrood G-label.

De BMW Protection heeft standaard slagwerende beglazing. Deuren, bodemplaat en bumpers zijn voorzien van een 'keflar' beplating. Keflar is een lichte, maar oersterke stof die ook wordt gebruikt voor het maken van kogelwerende vesten. Verder is de Protection-uitvoering voorzien van zogeheten 'inlegvelgen', die voorkomen dat een lekke band van de velg loopt, waardoor de chauffeur met een acceptabele snelheid van ongeveer 80 km per uur redelijk veilig kan blijven doorrijden.

De premier liet zich tot voor kort vrijwel dagelijks vervoeren in zijn 'oude', maar vanwege de grote beenruimte achterin zeer gewaardeerde, Ford Scorpio. Hoewel de wagen al bijna anderhalf jaar geleden vervangen had moeten worden kon de premier lange tijd geen geschikt alternatief vinden nu de Scorpio niet meer wordt gemaakt.

Uit veiligheidsoverwegingen kreeg premier Kok voor zijn dienstreizen naar Brussel de laatste tijd wel regelmatig een gepantserde BMW of andere merken te leen. Enthousiast geworden over de BMW-limousines liet Kok weten zijn keus te hebben gemaakt. Op advies van zijn veiligheidsadviseurs werd vervolgens gekozen voor de beveiligde serie van het Beierse merk.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.