De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kabinet akkoord over
basisverzekering
voor gezondheidszorg

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het kabinet is het gisteren in grote lijnen eens geworden over de komst van een basisverzekering voor de gezondheidszorg. De ministers hebben echter besloten om de heetste hangijzers, de premieheffing en het eigen risico, door te schuiven naar de kabinetsformatie van volgend jaar.

Ook de VVD is het daar bij nader inzien mee eens. Vorige week nog leken de besprekingen te stranden. De liberalen lagen dwars en wilden een besluit over de premieheffing forceren, anders zou de VVD haar steun aan de basisverzekering intrekken.

De paarse coalitie is het er nu over eens dat er een brede basisverzekering komt met daarin alle essentiële zorg, zoals die nu ook in het ziekenfondspakket zit. Premier Kok wil nog voor de zomer een voorstel naar de Tweede Kamer sturen. Het kabinet heeft vandaag besloten dat meningsverschillen over inkomenspolitiek geen afbreuk aan de brede wens voor een nieuw zorgstelsel mogen doen.

Tijdens de formatie volgend jaar moeten er dus nog grote problemen worden opgelost. Veel is afhankelijk van hoeveel geld er beschikbaar is. Een zo hoog mogelijke nominale premie die voor de laagste inkomens wordt gecompenseerd, zoals de VVD wil, is veel kostbaarder dan een inkomensafhankelijke premie, zoals de PvdA wil.

Verder is er nog discussie over het eigen risico: moet dat een vast bedrag aan de voet worden of een eigen betaling per geneesmiddel? Ook over de hoogte van het bedrag, dat in het vorige voorstel op ruim 200 gulden lag, is nog geen overeenstemming.

Wel is afgesproken dat de langdurige zorg die nu onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) valt, stukje bij beetje in de basisverzekering wordt opgenomen. Het kabinet is het er over eens dat dit niet in één keer kan.

De ministers Borst (Volksgezondheid) en Jorritsma (Economische Zaken) kwamen gisteren zichtbaar tevreden uit het kabinetsberaad. Volgende week zet premier Kok met een select groepje bewindslieden (Borst, Vermeend, Zalm, Jorritsma) de besprekingen voort, zodat mogelijk de week erna een voorstel in de ministerraad kan worden gepresenteerd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.