De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Enquête: Diefstal,
drugs en seksuele
intimidatie

door Pieter Klein Beernink

   
 

AMSTERDAM - Seksuele intimidatie komt geregeld voor in het middelbaar beroepsonderwijs, volgens twee op de vijf leerlingen. Eén op de vijf mbo'ers voelt zich niet veilig in het eigen schoolgebouw, laat staan in het fietsenhok of op het parkeerterrein.

Dit blijkt uit een ongekend omvangrijke enquête van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), waarvan de resultaten vandaag worden overhandigd aan minister Hermans (Onderwijs). Van de 415.000 mbo'ers vulden er 60.000 de meerkeuzevragen op een JOB-formulier in.

Drugs

Op de vraag: 'Komt seksuele intimidatie op school voor?' reageerde 5 procent met 'veel' tot 'zeer veel'. Bovendien gaf ruim 34 procent aan dat het zich af en toe voordoet. In totaal komt dit neer op 160.000 mbo'ers, die signaleren dat seksuele intimidatie in meer of mindere mate een rol speelt op school.

Van alle leerlingen voelt bijna 5 procent zich zeer onveilig in school en voor ruim 14 procent geldt dit enigszins. Deze 19 procent staat voor 80.000 mbo'ers die zich op school niet op hun gemak voelen. Voor de fietsenstalling en de parkeerplaats liggen deze cijfers respectievelijk op 10 procent plus 22 procent: samen 128.000 leerlingen.

Volgens 15 procent van de ondervraagde leerlingen komt diefstal veel voor. Verder ziet 14 procent dat er veel drugs worden gebruikt. Zowel de lokalen en gangen als de directe omgeving van de school is volgens één op de vier mbo'ers nodig aan een schoonmaakbeurt toe.

Naar de oorzaken van de misstanden heeft de JOB niet gevraagd, omdat de unieke rondvraag in eerste instantie bedoeld is voor de mbo-instellingen zelf. Veel vragen gaan dan ook over de organisatie van het onderwijs, de begeleiding van de leerlingen en de roosterindeling. De betrokken scholen krijgen alleen hun eigen enquête-resultaten te horen, zodat ze deze kunnen vergelijken met de gemene deler. Op deze manier kunnen de instellingen achterhalen waar hun zwakke punten liggen en werken aan verbetering.

De cijfers over seksuele intimidatie en onveiligheid blijken nu echter zo schokkend, dat de JOB een vervolgonderzoek wil instellen. "Eens kijken of het inderdaad de techniekopleidingen zijn, waar seksuele intimidatie het meest voorkomt", zegt JOB-voorzitter Leon Houtman. Ook moet uitgezocht worden of het gaat om seksuele intimidatie en onveilige gevoelens tussen leerlingen onderling, of tussen leerlingen en docenten.

Bijna evenveel jongens als meisjes reageerden op de JOB-enquête. De grootste groep respondenten is tussen de 18 en 19 jaar en verreweg het merendeel is van Nederlandse oorsprong. Zij zijn afkomstig uit het hele land, met een nadruk op het midden en het zuiden. Voor het onderzoek werkte de JOB samen met het ministerie van Onderwijs, de BvE-Raad, het Max Goote kenniscentrum en de onderwijsinspectie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.