De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Gerbrands leest Blangé de les

door Mascha de Jong

   
 

HOEVELAKEN - De opvolging van volleybalbondscoach Toon Gerbrands verliep na de Olympische Spelen in Sydney zo moeizaam, dat er ook vragen kwamen uit de spelersgroep. Was het zo moeilijk een goede trainercoach te vinden en aan te stellen? "Tja", verzuchtte ondermeer Jos Smulders, directeur van Top Volleybal Nederland (TVN), toentertijd, "voor het oprapen liggen ze niet." De functie van bondscoach werd uiteindelijk ingevuld door de voormalige coach van het nationale vrouwenteam en Jong Oranje, Bert Goedkoop. Probleem opgelost, zou je denken. Maar wie vooruitziet, regeert en zo kon het gebeuren dat gisteren in de Amsterdamse Sporthallen Zuid een deel van de oud-internationals een versnelde trainerscursus voor de kiezen kreeg. Zodat de toekomst van het Nederlandse volleybal geplaveid blijft.

Peter Blangé, Jeroen Bijl, Albert Cristina en assistent-bondscoach Arnold van Ree hoef je echt niets meer van het spelletje bij te brengen, maar ze stonden als kleine jongens aandachtig naar de meester te luisteren. Toon Gerbrands praatte niet over spelregels en systemen "ze zien me aankomen, een systeem zetten ze blind neer. Weten ze alles van" maar wat betreft techniektraining en lesgeven kan hij hen nog het nodige bijleren. Het was opvallend hoeveel plezier de voormalige internationals, aangevuld met een vijftiental voormalige eredivisiespelers, op hun eerste training van de zesdaagse cursus hadden. Blangé: "Dit is gewoon een hartstikke leuke en interessante aanvulling op wat we al weten. Je houdt je langs de lijnen met heel andere zaken bezig, dan als speler in het veld. Ik bekommerde me bijvoorbeeld nooit om de arbeids-rust-verhouding, de stand van een lichaam of de opbouw van een training. Die bal moest het net over. Winnen. Dat was mijn zorg. En of ik me in de loop van de tijd had ontwikkeld als speler; het was me echt om het even.Terwijl ik nu na één middag al weer heel sterk merk, dat de uitdaging van een trainer juist ligt in het beter maken van je spelers."

Toon Gerbrands, die na de Spelen als trainer terugkeerde bij zijn oude liefde Dynamo, hoort het grinnikend aan. Hij gaat toch niet met vakantie alleen een verhuizing naar Hoevelaken moet één dezer dagen even worden ingepland en dus wilde hij graag de cursus voor topspelers begeleiden. "Het gebrek aan goede coaches kwam eigenlijk pas echt aan het licht toen ik stopte. Voor die tijd had ik er nooit zo bij stil gestaan. We hebben het in de groep gegooid: zijn er oud-spelers, die versneld een cursus willen afwerken? Want eerlijk is eerlijk, naast je clubloopbaan of je carrière als international, is het echt onmogelijk de reguliere, enorm intensieve cursus te volgen. De reacties waren enorm. Na twintig toezeggingen hebben we een stop afgekondigd."

Gerbrands vervolgt: "Dat wil overigens niet zeggen, dat dit allemaal topcoaches worden. Als we er uit deze groep één of twee overhouden voor de eredivisie, hebben we goed werk verricht. En als er een nieuwe bondscoach tussen zit, is deze opleiding helemaal een hit."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.