AMSTERDAM - In een rumoerige vergadering, compleet met ruziënde advocaten, hebben de particuliere beleggers van de film Ocean Warrior gisteravond hun beherend vennoot en filmproducent Bous de Jong afgezet. In zijn plaats benoemden zij een stichting die gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de noodlijdende filmproductie weer vlot te krijgen.

|
Ocean Warrior overboord. (Foto: REUTERS)
|
"Dit is geen officiële commanditaire vergadering en het is spijtig dat u hier voor niets bent gekomen." De zaal sist afkeurend als de advocaat van Bous de Jong een poging doet om de 150 aanwezige deelnemers aan de film-cv te overtuigen van de onrechtmatigheid van hun bijeenkomst.
De particuliere investeerders, voornamelijk grijzende zestigers, waren bijeengeroepen door het handelshuis MPC Capital, dat de emissie voor de film-cv verzorgd heeft. Producent Bous de Jong was niet aanwezig, aangezien hij de vergadering van gisteravond als onrechtmatig beschouwt.
De Jong zelf had namelijk een vergadering uitgeschreven voor volgende week dinsdag, maar MPC weigerde de uitnodiging hiervoor door te sturen aan de beleggers. Volgens het handelshuis was tijdens een vergadering van de commanditaire vennoten besloten tot een schorsing van maximaal drie weken waarbinnen De Jong met een alternatief financieringsvoorstel op de proppen moest komen.
De 150 aanwezige commandieten constateerden dat De Jong daar niet in geslaagd was en besloten hem staande de vergadering af te zetten en in te ruilen voor een stichting bestaande uit onder meer twee commandieten, enkele filmproducenten en de voormalig co-producent van Ocean Warrior, Pieter Kroonenburg.
Deze in Canada woonachtige filmproducent liep zich al enkele weken warm om de productie over te nemen.
Kroonenburg heeft bovendien een alternatieve financier gevonden: GFT Entertainment, het bedrijf van de Canadese filmproducent Gary Howsam. De opnames zouden nu in augustus kunnen starten. MPC-directeur Jaap Wolters is wat minder optimistisch: "Ik schat de kans dat de film nog gemaakt wordt op fifty-fifty. De productie ligt op zijn kont."