|
Tegenstanders van de terechtsteling. (Foto: AP)
|
TERRE HAUTE - Na een laatste, als demonisch omschreven blik in de camera die zijn executie via een gesloten tv-circuit naar de nabestaanden van zijn 168 slachtoffers bracht, is Timothy McVeigh (33) gisteren door toediening van een dodelijke injectie terechtgesteld.
De dader van de bomaanslag op het overheidsgebouw in Oklahoma City stierf met zijn ogen open in de executiekamer van de gevangenis in Terre Haute, Indiana zes jaar na zijn monsterlijke daad.
|
Voorstanders van de terechtsteling. (Foto: AP)
|
De massamoordenaar, die 19 jonge kinderen tot zijn slachtoffers rekende in een bizarre eenmansoorlog tegen de overheid, sprak geen laatste woorden uit. Hij koos voor een schriftelijke verklaring bestaand uit het gedicht 'Invictus' dat eindigt met de zinsnede: "Ik ben de meester van mijn lot, de kapitein van mijn ziel". Afgelopen weekeinde nam hij telefonisch afscheid van zijn familieleden. Zijn laatste maaltijd bestond uit chocolade-ijs.
Zijn gezichtsuitdrukking verraadde volgens getuigen geen enkel spoor van berouw. "Hij is gegaan zoals hij leefde, als een lafaard", zo concludeerde Kathy Wilburn die twee kleindochters bij de aanslag verloor. De enige reden waarom Wilburn geen opluchting voelde, was het bange vermoeden dat met de verdwijning van McVeigh nooit meer antwoord zal komen op de vraag of er nog mededaders vrij rondlopen.
Kathleen Treanor, die haar dochtertje en schoonouders bij de aanslag verloor, had gemengde gevoelens. "Eindelijk is er gerechtigheid, maar ik zal pas echt vrede hebben wanneer ik zelf in mijn graf lig." Minister van Justitie John Ashcroft bezocht de hal in Oklahoma City waar ruim 200 nabestaanden zich verzameld hadden voor de vertoning van de executie. Ashcroft vertrok weer voordat de unieke uitzending begon.
De met een laken bedekte, op een tafel vastgebonden McVeigh keek volgens getuigen met kille ogen rond naar de diverse groepen getuigen, voordat via een naald in zijn rechterbeen de eerste van drie chemicaliën vloeide: het slaapmiddel pentothal. Hierna werd zijn ademhaling stopgezet door toediening van pancuronium bromide. Het laatste middel, kaliumchloride, veroorzaakte een hartstilstand en maakte veertien minuten na het begin van de procedure een eind aan zijn leven.
McVeigh is de eerste gevangene die sinds 1963 ter dood is gebracht door de federale overheid. Een jury veroordeelde hem tot de doodstraf in 1997.
President George W. Bush, die vandaag begint aan een rondreis door Europa, noemde de executie van McVeigh "geen wraak, maar gerechtigheid". Bush' veiligheidsadviseur Condoleezza Rice liet aan de vooravond van het bezoek weten weinig begrip te hebben voor de Europese protesten tegen de doodstraf in de VS. In een interview met de krant The New York Times hekelde Rice de Europese bemoeizucht: "Dit is geen kwestie voor internationale onderhandelingen, maar uitsluitend een zaak van de Amerikaanse regering."