HAARLEM - De inzegening van het huwelijk van prins Bernhard jr. en Annette Sekrève op 8 juli vorig jaar in de Domkerk te Utrecht, lijkt te zijn samengevallen met een bloedige overval in Haarlem die op termijn twee levens heeft geëist.
De tv-reportage over die plechtigheid blijkt een ijkpunt voor een belangrijke getuige in de zaak tegen de 33-jarige Marcel H., die gisteren voor de rechtbank in Haarlem 15 jaar hoorde eisen voor de tweevoudige doodslag op de 67-jarige Bertus Koper en diens partner Els Stange (51) in de Bisschop Callierstraat.
Bijlslagen
Getuige Ab Hop verklaarde gisteren dat hij verdachte H. hard weg heeft zien fietsen vanuit de richting van de woning van het paar, "direct na het huwelijk".
De heer Koper en mevrouw Stange bleken in hun bed, waarschijnlijk tijdens hun gebruikelijke middagdutje, mogelijk met bijlslagen op het hoofd, zodanig verwond dat zij uiteindelijk overleden: De vrouw in oktober, de man in december.
Cocaïne-junk Marcel H., die eerst alles ontkende, vervolgens op een terechtzitting in januari "om van het hele circus af te zijn" plotseling liet weten: "Ik beken alles", spreekt nu alles weer tegen voorzover hij er niet het zwijgen toe doet.
Zijn advocaat mr. G. Hamer betoogde dat het bloedvlekje op de kraag van zijn T-shirt en dat volgens dna-vergelijking afkomstig was van slachtoffer Els, op zichzelf onvoldoende bewijs oplevert. En dat buurman Hop Marcel in de buurt heeft zien fietsen, zegt volgens hem ook niets.
Dader
Officier van justitie mevr. mr. J.M. Lengers, toonde zich er echter van overtuigd dat H., die volgens medebewoners van zijn pension in de Frans Halsstraat de laatste weken steeds agressiever was geworden door geldgebrek en coke-behoefte, en die herhaaldelijk met een bijl had lopen zwaaien, de dader is.
H. kon bij steeds minder drugsdealers terecht, omdat hij er al heel wat had beroofd. De officier moest echter erkennen dat niet te bewijzen valt dat hij na zijn daad, met de pinpasjes van de slachtoffers, in Amsterdam ruim 3000 'uit de muur' trok, ofschoon wel vaststaat dat hij die middag aan de Nieuwendijk nieuwe kleding en schoenen kocht.
Daarbij liet hij het bevlekte T-shirt achter. Marcel H. heeft de bloedvlek overigens verklaard met de veronderstelling: "Dat zal menstruatiebloed van Els zijn geweest. Ik kreeg wel vaker shirts van haar."
Het bloedbad werd destijds ontdekt door Marcels moeder, die dagelijks bij de slachtoffers op de koffie kwam. Moeder "Marcel heeft alles gedaan wat God verboden heeft" had haar eigen bankpasje bij Bertus Koper in bewaring gegeven, omdat zij niet meer in de verleiding wilde komen om haar zoon wéér geld te geven als hij erom kwam zeuren.
Uitspraak: 25 juni. |