De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kabinet heeft geen
cent over voor de
ex-dwangarbeiders

door Jos Hagers

   
 

APELDOORN - Het kabinet betaalt geen schadevergoeding aan Nederlandse ex-dwangarbeiders, die in de Tweede Wereldoorlog gedwongen werden om in nazi-Duitsland te werken. Minister Borst (vws) heeft dit mede namens staatssecretaris Hogervorst (Sociale Zaken) aan de Stichting Burger-Oorlogsgetroffenen SBO in Apeldoorn meegedeeld.

Teleurgesteld

SBO-directeur, mr. Pieter Bosman, die minister Borst vorig jaar om een eenmalige uitkering van 300 miljoen gulden had gevraagd, waardoor de nog ongeveer 60.000 levende ex-dwangarbeiders per persoon een bedrag van 5.000 gulden zouden ontvangen, is teleurgesteld.

Hij meent dat een financieel gebaar van de overheid als tegemoetkoming voor het onrecht dat hen is aangedaan op zijn plaats zou zijn geweest.

De deportatie van rond de 600.000 Nederlandse dwangarbeiders in de oorlogsjaren was volgen de SBO slechts mogelijk dankzij de slaafse medewerking van Nederlandse gemeente- en rijksambtenaren.

Bovendien ontvingen de dwangarbeiders nooit een vergoeding voor hun in de oorlog opgebouwde pensioenrechten, die door Duitsland in 1956 met 20 miljoen gulden bij de Nederlandse staat werden afgekocht. Dat bedrag kwam terecht bij de Sociale Verzekeringsbank.

Strenge regels

Door de strenge voorwaarden komen uiteindelijk maar rond de duizend Nederlandse ex-dwangarbeiders, die vanuit concentratiekampen te werk werden gesteld in aanmerking voor een officiële Duitse of Oostenrijkse uitkering.

Vandaar dat SBO-directeur Bosman bijzonder verheugd is over het initiatief van de burgemeester van het Duitse Darmstadt om op morele gronden een lokale uitkering van tienduizend mark aan drie Nederlandse dwangarbeiders,die daar in de oorlog te werk werden gesteld, te betalen.

Het SBO-bestuur gaat nu bekijken welke andere Duitse gemeenten, waar tijdens de oorlog veel Nederlandse dwangarbeiders werkten, kunnen worden opgeroepen om het voorbeeld van Darmstadt te volgen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.