AMSTERDAM - Koninklijke/Shell Groep heeft zondag met een aantal andere oliemaatschappijen contracten getekend voor deelname aan een aantal grote aardgasprojecten in Saoedi-Arabië.
Het gaat in totaal om drie projecten die naar schatting in totaal $25 miljard (Hfl.63 miljard) aan investeringen vergen. Shell is betrokken bij de exploitatie van twee gebieden.
Het is voor het eerst in 25 jaar dat Saoedi-Arabië projecten openstelt voor buitenlandse investeringen. In 1981 werd de Saoedische energiesector genationaliseerd.
Shell doet samen met ExxonMobil, British Petroleum en het Amerikaanse Phillips mee aan het grootste project voor in totaal $15 miljard in het oosten van Saoedi-Arabië, bij de plaats Al-Houfouf. Volgens analisten heeft ExxonMobil het beheer gekregen over dit project en heeft het concern er een aandeel in van 35%. Shell zou een belang van 25% hebben gekregen en Phillips 15%.
Shell zou wel het beheer in de wacht gesleept hebben over het zogeheten Shaybah-gasproject, dat een investering vereist van rond de $5 miljard. De Brits/Nederlandse oliemaatschappij heeft er een belang in van 40% en TotalFinaElf en Conoco ieder 30%.
Aan het derde project, bij de Rode Zee, nemen ExxonMobil, Marathon en de combinatie Enron/Occidental Petroleum deel. De projecten omvatten behalve exploratie ook productie van aardgas en het opzetten van petrochemische bedrijven, krachtcentrales en ontziltingsinstallaties. De westerse concerns zullen ze uitvoeren in samenwerking met de Saoedische staatsmaatschappij Aramco.
Voor de concerns is het belangrijk deel te nemen aan de projecten omdat ze op die manier onder meer lokale netwerken op kunnen bouwen die waardevol kunnen zijn voor toekomstige projecten.
De contracten werden na twee jaar van onderhandelen ondertekend door de voorzitters van de oliemaatschappijen en de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Al-Fayçal. Saoedi-Arabië is de nummer vijf als het gaat om aardgasreserves, na Rusland, Iran, Katar en de Verenigde Arabische Emiraten. De gasreserves in Saoedi-Arabie worden geschat op 6,6 triljoen kubieke meters.