NEW YORK - Uitlatingen van Fed-voorzitter Alan Greenspan in Singapore en het geruzie tussen Irak en de VN waren gisteren de drijvende krachten op de beurzen in de VS. Dat Irak de olie-export stillegde, speelde vooral de oliemaatschappijen in de kaart. Stijgende koersen waren hun deel in het diplomatieke gekrakeel.
De gestaakte olie-export uit Irak tovert volgens beleggers mogelijk een iets hogere olie-prijs uit het vat. Op korte termijn kregen ze gelijk. Gisteren steeg een vat Brent-olie 14 dollarcent naar $29,14. En de aandelenkoersen van oliemaatschappijen stegen mee. Exxon dikte $1,88 aan op $90,83. Chevron steeg $1,65 naar $98,03.
De uitlatingen van Greenspan trokken de rest van de aandelen mee. In Singapore stelde de Fed-voorzitter dat inflatie geen gevaar voor de Amerikaanse economie vormde. Die uitspraak effent het pad naar een nieuwe renteverlaging en dat is nieuws dat beleggers graag horen.
De Dow Jones Industrial steeg 0,65% naar 11.061,65 punten, de Nasdaq Composite boekte gisteren een winst van 0,3% op 2155,91. Beide bescheiden winstjes. Ook bij goed nieuws blijven beleggers dus nog steeds erg voorzichtig. De winstcijfers over het tweede kwartaal staan immers vlak voor de deur. "Er gingen slechts 829 miljoen stuks om. En dat is wel erg mager", aldus een handelaar gisteren.
Cisco Systems lag met een stijging van 88 dollarcent (naar $19,73) goed in de markt. Het bedrijf overweegt het Britse Marconi over te nemen voor $17 miljard.
Computerconcern Hewlett-Packard heeft in een patentstrijd met Pitney Bowes, fabrikant van onder meer frankeermachines, een schikking betaald van $400 miljoen. Pitney Bowes had zijn klacht in 1995 bij de rechter neergelegd. De rechtszaak zou gisteren zijn begonnen. De twee ondernemingen hebben verder een licentie-overeenkomst gesloten en afgesproken meer te gaan samenwerken. Beleggers leken tevreden met de schikking: Hewlett-Packard steeg $0,35 naar $29,60.