De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Toledo nieuwe leider Peru
   
 

LIMA - De econoom Alejandro Toledo heeft de presidentsverkiezingen in Peru gewonnen. Toledo versloeg zondag in de tweede ronde zijn rivaal Alan Garcia. Volgens waarnemers was het de 'schoonste' stembusgang in Peru sinds jaren.

Garcia, die van 1985-90 president was, gaf zijn nederlaag toe. Hij deed dat nadat 75 procent van de stemmen geteld was en Toledo met 52 tegen 48 procent voorlag.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Toledo viert feest. (Foto: REUTERS)
Toledo (55) is van arme komaf, maar heeft het nu geschopt tot machtigste man van Peru. "Vandaag vieren de Peruanen de overwinning van de democratie. Ik zweer, broeders en zusters, dat ik jullie nooit in de steek zal laten", zei de nieuwe president zondag tot aanhangers in Lima.

De nieuwe president is is van indiaanse afkomst. Hij verdiende als scholier bij als schoenpoetser. Dankzij goede cijfers en een beurs kreeg hij de kans om in de Verenigde Staten economie te gaan studeren.

Hij promoveerde aan de prestigieuze Stanford University. Daar ontmoette hij zijn vrouw Eliane Karp, een antropologe van Belgisch-Poolse afkomst die zeven talen spreekt, waaronder de Peruaans-indiaanse taal Quechua. Samen hebben ze een dochter. Na zijn studie werkte Toledo onder meer voor de Verenigde Naties, de Wereldbank en aan de Harvard University.

Toledo had de rechten van indianen tot een van zijn belangrijkste campagnepunten gemaakt. In zijn overwinningstoespraak verzekerde hij echter dat hij een president voor alle Peruanen zal zijn.

Democratie

Door de overwinning van Toledo kan Peru terugkeren naar de democratie, nadat het land tien jaar werd geregeerd door de autocratische, naar Japan gevluchte ex-president Alberto Fujimori.

Eind vorig jaar had Toledo als oppositieleider een groot aandeel in de val van Fujimori. Toledo besloot toen de tweede ronde in de presidentsverkiezingen te boycotten omdat Fujimori fraude zou hebben gepleegd. Uiteindelijk moest Fujimori op beschuldiging van corruptie het veld ruimen.

Toledo leek het presidentschap niet meer te kunnen ontgaan, totdat Garcia plots opdook en uit ballingschap naar Peru terugkeerde, waar een corruptieaanklacht tegen hem inmiddels verjaard was. Uit de uitslag blijkt hoe sterk Garcia op het eind kwam opzetten.

Alejandro Toledo staat een zware taak te wachten. Het land zit in grote financiële problemen en corruptie woekert in alle sectoren van de maatschappij. Toledo heeft kapitalisme met een menselijk gezicht beloofd. Hij legt de nadruk op het creëren van nieuwe banen. (AP/ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.