De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Wantrouwen in Nepal

door Rob Sloot

   
 

KATHMANDU - De Nepalese bevolking is woedend over de tegenstrijdige verklaringen rond de schietpartij waarbij vrijdagavond 8 leden van de koninklijke familie, onder wie koning Birendra en koningin Aiswarya omkwamen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Gyanendra. (Foto: AP)
Het verhaal dat kroonprins Dipendra op zijn naaste familieleden zou hebben geschoten nadat hij had onthuld dat hij in het geheim was getrouwd met zijn geliefde Devyani doet de ronde, maar wordt niet geloofd. Een officiële verklaring, dat een automatisch wapen per ongeluk explodeerde, vinden de Nepalezen volstrekt ongeloofwaardig.

Duizenden snikkende en inwoners van het bergstaatje trokken gisteren de straat op om opheldering te eisen over de ware toedracht van de schietpartij. Bij de demonstratie vielen ten minste 19 gewonden en twee doden.

Het bloedige koningsdrama voltrok zich vrijdagavond tijdens het wekelijkse diner op het paleis in Kathmandu. De mogelijke schutter, kroonprins Dipendra, overleed nadat hij twee dagen in coma had gelegen. In die twee dagen werd hij overigens als koning beschouwd. Het dodental van de schietpartij kwam afgelopen weekeinde op tien nadat ook een broer van Bidendra overleed aan zijn verwondingen.

Schurk

De nieuwe koning, Dipendra's oom Gyanendra wordt door de bevolking allerminst vertrouwd. De twijfels over zijn zoon Paras, de nieuwe kroonprins, zijn zo mogelijk nog groter. Paras wordt gezien als schurk die volgens hardnekkige geruchten al een paar moorden heeft gepleegd onder invloed van alcohol.

Het wordt opmerkelijk genoemd dat Gyanendra net een paar dagen buiten de hoofdstad verbleef op het tijdstip van de moorden.

En juist Gyanendra, de jongere broer van Bidendra, kwam met de verklaring op de proppen dat het bloedbad een ongeluk betrof. "Het incident vond plaats toen een automatisch wapen plotseling explodeerde", zei hij. Diens zoon Paras was wel bij het diner, maar overleefde het drama op wonderbaarlijke wijze.

De bevolking hecht evenmin veel waarde aan de veel verkondigde versie dat de 29-jarige Dipendra tot zijn gruwelijke daad zou zijn gekomen nadat zijn moeder de vrouw aan wie hij zijn hart had verpand, had afgekeurd omdat zij iemand anders voor hem had uitgezocht. De geliefde, de 22-jarige Devyani Rana, is een telg uit een aristocratische familie in Kathmandu. Om veiligheidsredenen ontvluchtte ze het land na de schietpartij.

Er zou aan de dinertafel heftige onenigheid over Dipendra's keuze zijn ontstaan waarop hij zou hebben onthuld dat hij in het geheim al volgens de Hindoe-riten met zijn Devyani was getrouwd. De koning zou hem hebben laten kiezen tussen zijn geliefde en het koningschap.

Bekentenis

Dipendra (Dippy voor zijn vrienden aan de universiteit van Eton waar hij studeerde) zou na zijn bekentenis naar zijn kamers zijn gerend, zich hebben verkleed in een militair camouflagepak en zijn teruggekeerd met twee automatische wapens. Daarna zette Dipendra de loop van het wapen tegen de eigen slaap en sloeg de hand aan zichzelf.

Gisteren kondigde de nieuwe koning een diepgaand onderzoek naar de toedracht aan. Alle slachtoffers werden zaterdagavond al inderhaast gecremeerd.

Koningin Beatrix reageerde geschokt op de moordpartij, net als prins Willem-Alexander. De kroonprins was min of meer bevriend geraakt met Dipendra nadat zij elkaar hadden ontmoet op de Olympische Spelen In Atlanta. Prins Willem-Alexander bracht in 1998 een bezoek aan Nepal en Dipendra was ook in Nederland.

In verscheidene Aziatische landen is de vrees uitgesproken, dat de paleismoorden in Kathmandu het staatje in de Himalaya zouden kunnen destabiliseren. Een maoïstische guerrillabeweging heeft zich hier sinds 1996 gewapenderhand beijverd voor de vervanging van de constitutionele monarchie door een communistische staat.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.