MOSKOU - De gemiddelde Rus denkt dat Nederland een bergachtig, koud land is met veel gletsjers. Ook denken veel Russen dat Nederland en Holland twee verschillende landen zijn. Of ze hebben er nog nooit van gehoord.
Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van het 'Fonds Maatschappelijke Mening' in Rusland dat is uitgevoerd aan de vooravond van het staatsbezoek aan de Russische Federatie door koningin Beatrix en prins Willem-Alexander
De Deense sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen en de Noorse poolreiziger Amundsen worden door sommigen genoemd als bekende Nederlanders. De belangrijkste Nederlanders die men wel kent zijn de schilders Van Gogh en Rembrandt en de voetballers Cruyff en Van Basten.
Het is de komende dagen aan koningin Beatrix en de Prins van Oranje om het beeld van Nederland in Rusland bij te stellen. De reis van de Koningin is een herkansing. In 1998 werd het voorgenomen staatsbezoek op het allerlaatste moment afgelast omdat de toenmalige Kremlin-leider Boris Jeltsin te ziek was.
De Koningin en prins ontmoeten vandaag president Vladimir Poetin en zullen een krans leggen bij het graf van de onbekende soldaat. Tijdens hun bezoek zullen zij de burgemeester van Moskou, Loezjkov, ook 10.000 bloembollen aanbieden.
Later in de week brengen de Koningin en haar zoon, die worden vergezeld door minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) ook nog een bezoek aan Sint Petersburg .
Terwijl de inwoners van de grote steden als Moskou en Sint Petersburg wel grotendeels bekend zijn met het beeld van Nederland als een land waar drugs en prostitutie gelegaliseerd zijn, denkt men er veertig kilometer buiten de hoofdstad al heel anders over. "Nederland?, nog nooit van gehoord," reageert de bejaarde knoflookverkoopster Nadjezda Ivanovna.
In het kloostercomplex van Sergijev Posad, de zetel van de Russisch Orthodoxe Kerk, is men van het aanstaande koninklijke bezoek niet op de hoogte. "Ik weet dat uw koningin Elisabeth heet", zegt de 69-jarige Irina Nikolajevna, terwijl ze een lege Colafles met water uit een heilige bron vult. "Vroeger hadden wij een tsaar. Misschien komt die nog eens terug."
Onder de kleine driehonderd Nederlanders in Moskou nadert de Oranjekoorts langzamerhand het hoogtepunt. Onlangs werden zij al opgewarmd door de populaire zanger Guus Meeuwis tijdens een Oranjebal vlak voor Koninginnedag.