RINGGAU - Oud-SS'er Dirk Hoogendam (79), de Nederlandse oorlogsmisdadiger die al 55 jaar in Duitsland leeft onder de naam Dieter Hohendamm, geeft toe in de Tweede Wereldoorlog landgenoten te hebben mishandeld. In een Duits tv-interview biedt hij zijn excuses aan het Nederlandse volk aan.
"Ja, ik heb in de oorlog vuistslagen uitgedeeld. Dat moest ik om te achterhalen waar partizanen zaten ondergedoken. Ook wilde ik te weten komen waar wapens uit Engeland waren verstopt. Ik heb nu spijt van die klappen. Maar berouw komt altijd te laat", zegt de bij verstek ter dood veroordeelde Hoogendam, die vanwege zijn in Drenthe begane wreedheden de bijnaam 'de bokser' kreeg. Hoogendam ontkent mensen te hebben gedood of hiervoor verantwoordelijk te zijn.
In 1946 zag hij kans ons land te ontvluchten en liet Hoogendam zich onder een valse naam in Duitsland registreren. Zijn vonnis werd later omgezet in levenslang.
Nadat De Telegraaf hem op 6 april in zijn woonplaats Ringgau in de deelstaat Hessen had geconfronteerd met zijn oorlogsverleden sloeg de gepensioneerde groentehandelaar samen met zijn vrouw Emma Wolf (80) op de vlucht.
Heimwee
"We zijn naar vrienden in het zuiden van Tirol gereden. We wilden nog meer journalistieke belangstelling ontlopen", verklaart Hoogendam achteraf zijn vlucht. "Omdat mijn vrouw na een paar weken heimwee kreeg, zijn we uiteindelijk maar via het oosten van Duitsland naar huis teruggekeerd."
Hoogendam doet deze uitspraken tegenover de Hessische Rundfunk, die vanavond een interview met hem uitzendt. Hoogendam doet zijn verhaal in zijn bungalow in Ringgau. Aan de muur hangt een oorkonde van de Hessische minister-president Ronald Koch (CDU). De onderscheiding houdt verband met het 50-jarig huwelijksjubileum van het echtpaar.
Hoogendam beschouwt zichzelf als Duits staatsburger en niet als Nederlander. "Toen ik toetrad tot de Germaansche SS moest ik een contract ondertekenen. Daarin stond dat ik het Nederlands staatsburgerschap zou verliezen."
De oud-SS'er grijpt het televisie-interview aan om het Nederlandse volk zijn excuses aan te bieden voor zijn misdragingen in de Tweede Wereldoorlog. Hij doet dat niet in het Duits, maar in het Nederlands.
Advocaat
Hoogendam heeft zich verzekerd van de rechtshulp van een Duitse advocaat, nadat de Nederlandse justitie hem op 12 mei het uit 1950 daterende vonnis van de rechtbank in Assen liet uitreiken. Hij liet de beroepstermijn van veertien dagen verlopen, waardoor een nieuwe behandeling van zijn zaak niet meer nodig is.
De advocaat van Hoogendam ziet dat anders. Hij wil in de komende dagen beroep aantekenen, omdat hiervoor in Duitsland een termijn van vier weken geldt. Persofficier van Justitie, mevr. mr. Van der Mark in Arnhem: "Het is jammer voor meneer Hoogendam, maar wij houden ons aan de Nederlandse regels."
Gisteren zijn de Hoogendams naar aanleiding van de nieuwe golf aan publiciteit Ringgau weer voor enige tijd ontvlucht. |