JERUZALEM - Er was een begrafenis voor nodig om de droom van een Palestijns Jeruzalem voor even waar te maken. De uitvaartplechtigheid van de donderdag aan een hartaanval in Koeweit overleden vooraanstaande Palestijn Faisal al-Hoesseini liep gisteren in de heilige stad uit op een Palestijnse demonstratie. Palestijnse vlaggen wapperden van de oude stadsmuren en het portret van Hoesseini met de Palestijnse leider Jasser Arafat was overal in de mensenmenigte te zien.

|
De Palestijnse leider Jasser Arafat brengt in Ramallah de militaire laatste groet aan de overleden Faisal al-Hoesseini, één van de meest vooraanstaande Palestijnse leiders die donderdag na een hartaanval overleed in Koeweit. Arafat had geweigerd een toegangspas voor Jeruzalem aan de Israëli's te vragen. (Foto: EPA)
|
Het was een waardig afscheid van Hoesseini, die door velen als een soort Palestijnse burgemeester van Oost-Jeruzalem werd gezien. De Israëlische politie hield zich op de achtergrond en de enorme stoet rouwenden werd ondanks een al maanden durende blokkade gisteren niets in de weg gelegd op de route van Ramallah naar de laatste rustplaats bij de Al-Aksa moskee.
Er waren hier en daar wat vernielingen, maar de Palestijnse ordedienst wist de rouwende demonstranten over het algemeen rustig te houden. Een stormloop op het huis van de Israëlische premier Ariel Sjaron in het oude centrum van Jeruzalem werd door hen voorkomen.
Overigens had de ultra-rechtse joodse organisatie van de Tempelberg Gelovigen tevergeefs via het Israëlische hoge gerechtshof getracht de begrafenis te voorkomen. De Tempelberg is heilig voor zowel de moslims als de joden. Volgens de groep zou de uitvaart de heilige joodse plekken schenden. Het hof wees erop dat Hoesseini het recht had naast zijn vader, een om de strijd van Jeruzalem gestorven Palestijnse veldheer, begraven te worden. Bovendien lag het graf net naast de Tempelberg
Overigens bleef Arafat weg uit Jeruzalem. Hij had afscheid genomen in Ramallah. Om naar Jeruzalem te komen had hij net als de familie van Hoesseini en andere Palestijnse vips toestemming moeten vragen aan Israël, wat hij niet had gedaan. De komst van Arafat had mogelijk olie op het vuur gegooid.