Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 29 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Zwitser winnaar van Gouden Schoen
   
 

EINDHOVEN - PSV was totaal verrast. Het bekerdrama tegen FC Twente was nog amper verwerkt toen het nieuws bekend werd dat de landskampioen uit Eindhoven opnieuw in de prijzen was gevallen. Dit was te danken aan Johann Vogel en Mark van Bommel.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Johann Vogel en Mark van Bommel (r).
De twee krachtpatsers, die dit seizoen het hart vormden van de Brabantse topploeg, werden in het jubileumjaar van het Telesport/Staatsloterij klassement Voetballer van het Jaar winnaar van respectievelijk de Gouden en Zilveren Schoen. Net als Van Bommel krijgt ook NAC-goalie Gabor Babos zilver. De Hongaar eindigde precies gelijk met Van Bommel.

Johann Vogel werd bij zijn geboorte door zijn vader vernoemd naar Johan Cruyff. Het was in de grote jaren van het Nederlands elftal dat in de finale de wereldtitel moest achterlaten in Duitsland en vervolgens in Argentinië. Papa Vogel kon op de 8e maart van het jaar 1977 maar op één naam komen voor zijn pasgeboren zoon: Johan dus. Zondagavond keek de vroegere speler van Grasshoppers Zürich alsof hij water zag branden, toen hij in kennis werd gesteld van zijn prijs. "Ik ben zeer vereerd", stamelde hij. "De laatste weken heb ik het klassement in Der Telegraaf regelmatig gevolgd. In het begin was dat niet zo. Want ja, ik speelde wel goed, maar je denkt er niet aan dat je winnaar gaat worden van de Gouden Schoen."

Vogel, die net als zijn maatje Mark van Bommel zijn contract tussentijds openbrak en tot 2005 verlengde, kreeg uitgerekend van Van Bommel een seintje dat hij grote kanshebber was voor de eindprijs. "Ik ga nu heel goed nadenken wie straks de prijs aan mij gaat uitreiken. Hoe gek het ook klinkt, het wordt niet Johan Cruyff... Mijn grote voorbeeld, waar ik veel van opgestoken heb, is namelijk Demetrio Albertini, de international van AC Milan."

PSV heeft een reputatie als het gaat om het aantrekken van supertalenten. Gullit, Romario, Ronaldo, Van Nistelrooy en nu dus ook Vogel, de Zwitserse international die gescout werd door meesterspion Tonnie Bruins Slot. Vogel (24) zit nog niet aan zijn top, althans dat vindt-ie zelf. "Je bent nooit te oud om te leren, zegt men wel. Maar dat is ook zo. Wat er bij mij nog verbeterd dient te worden, is bijvoorbeeld het koppen en het scoren. Daar ga ik nu aan werken," zegt Vogel, die daarna even zijn neus liet zien op een spetterend feest van de supportersclub, dat voorzitter Ger van Os in alle stilte had voorbereid. Vervolgens vertrok de kersverse winnaar van de Gouden Schoen richting Zürich om zich voor te bereiden op twee WK-kwalificatieduels. "Zaterdag naar de Faer-Oer-eilanden, altijd lastig", volgens Vogel, "de woensdag daarop thuis tegen de Slovenen."

Ook voor de Zilveren Mark van Bommel staat er een belangrijke interland voor de deur, die tegen Estland in Tallinn. "Ik wil er bij zijn, maar door die teenbreuk in de bekerfinale tegen FC Twente is het de vraag of ik het haal. Die Vennegoor of Hesselink ging boven op mijn voet staan. Pas na de bekerfinale, waarvan ik nog steeds baal dat wij die op zo'n klungelige wijze uit handen hebben gegeven, bleek dat ik mijn kleine teen had gebroken."

De schoonzoon van Feyenoord-coach Bert van Marwijk, die volgende week trouwt met zijn Andra, gunde Vogel de hoofdprijs. "Maar ik vind het jammer dat ik net één punt tekort ben gekomen. Maar je hoort mij niet klagen; vorig seizoen was het brons en nu zilver. Komend jaar ga ik voor de Gouden Schoen, wil ik weer kampioen worden, de beker winnen en in de Champions League de eerste ronden overleven. Dat wordt mijn doel; ik heb niet voor niets mijn contract met een jaar laten openbreken."

Bij de aanvoerder van PSV staat het klassement hoog aangeschreven. "Het zijn allemaal oud-profs die de punten geven. Spelers die er dus kijk op hebben en ook heel goed het teambelang in de gaten houden. Zij weten als geen ander hoe je je dienstbaar kunt maken voor een elftal. Dit seizoen is met een plaats bij Oranje zonder twijfel mijn grote doorbraak geworden."

Voor een groot gedeelte heeft PSV de titel te danken aan dit dynamische duo. Want Johann Vogel en Mark van Bommel voelen elkaar feilloos aan en droegen dit PSV naar de tweede titel in successie. "Maar", wist de Gouden Vogel, "dit is wel een enorm zwaar seizoen geweest. "Mensch , wat heb ik een afstanden moeten afleggen!" Vogel was à la Willy van de Kerkhof dè stofzuiger op het middenveld. "Ja, als jullie dat vinden, dan ben ik het daar wel mee eens."

Zijn vrouw Leslie knikt begrijpend. Vaak zag zij een doodvermoeide Johann bij haar op de bank ploffen. Niet verwonderlijk, want de Zwitser gaf week in week uit alles, op de training en zeker tijdens de wedstrijd. "Die jongen verdient het echt om Voetballer van het Jaar te worden," vond trainer Erik Gerets dan ook.

Terwijl PSV nog even van de rust kon genieten, moet de andere winnaar van het zilver, Gabor Babos nog aan de bak bij het Hongaarse elftal. De lange, wellicht toekomstige doelman van Feyenoord, beleefde een verschrikkelijk weekeinde door het noodlottige ongeluk van zijn jonge NAC-collega Ferry van Vliet.

Babos, die begin dit seizoen met zijn trainer Henk ten Cate overkwam van MTK Boedapest, is in ieder geval enorm trots dat hij in de prijzen is gevallen. "Niet alleen voor mij, maar voor het hele Hongaarse voetbal. Het gaat al jaren niet goed met het voetbal daar. Wat mijn eigen toekomst betreft: ik wil hier nog vier, vijf jaren blijven. Het liefst bij een topclub die Champions League speelt. Feyenoord wordt moeilijk, maar ik heb inmiddels begrepen dat ook Ajax geïnteresseerd is."

Voor de rapporteurs zit de klus er ook weer op. En dat voor de twintigste keer. Dick Schneider, de chef-rapporteur, was het eens met de cijfers. "Vogel is een uitstekende opvolger van Jurek Dudek, de winnaar van de vorige Gouden Schoen. En Mark van Bommel is eveneens een goede keuze. Die Babos is een kanjer, dat kan je wel aan Henk ten Cate overlaten. Die heeft een heel goede kijk op spelers. En wat het klassement betreft, overal waar je komt, wordt er over gesproken. Het leeft echt onder de voetballers."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.