Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 29 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  FIOD-onderzoek bij Ajax en NAC

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Voor de tweede maal in de historie wordt Ajax verdacht van belastingontduiking en valsheid in geschrifte betreffende spelerscontracten, ditmaal van Shota Arveladze en Michael Laudrup.

Het zou gaan om een totaalbedrag van vijf miljoen gulden. De fiscus zou benadeeld zijn rond de transfers van beide spelers van respectievelijk Trabszonspor (Turkije) en VisselKobe (Japan) naar Ajax. Naast invallen in Amsterdam (Ajax) en Breda (NAC) werden vijf personen opgepakt.

In de hoofdstad moesten bestuurslid en toenmalig penningmeester Arie van Os, toenmalig Ajax-directeur Maarten Oldenhof en spits Shota Arveladze naar het politiebureau voor verhoor. Michael Laudrup werd in Kopenhagen aan de tand gevoeld en Archil Arveladze, tweelingbroer van Shota, overkwam hetzelfde in Keulen.

Na z'n transfer in 1997 van het Turkse Trabszonspor naar NAC verruilde Archil deze club vorige zomer voor FC Köln. Laudrup is inmiddels assistent-bondscoach van Denemarken en ontbrak gisterochtend bij de training ter voorbereiding op de interland tegen Tsjechië.

Beurs

Na de inval in 1989 stonden gisteren vijftien man van de FIOD en het openbaar ministerie om negen uur 's ochtends op de burelen van de club in de Amsterdam ArenA. Direct werd de beursnotering van Ajax stopgezet. De koers zat met een stijging van 9% eindelijk in de lift na het behalen van de voorronde van de Champions League een dag eerder. De opsporingsambtenaren namen alle transferdossiers van Shota Arveladze en Michael Laudrup uit het jaar 1997 in beslag. Tegelijkertijd moest in Brabant NAC het transferdossier van Archil Arveladze uit hetzelfde jaar afstaan.

Vooral de huidige directeur van Ajax, Arie van Eijden, werd persoonlijk getroffen door de inval. Hij staat buiten iedere verdenking omdat hij na vijf jaar KNVB pas sinds oktober vorig jaar weer in dienst is bij de Amsterdamse club, maar twaalf jaar geleden werd hij als bestuurslid van Ajax wel opgepakt en later veroordeeld voor het ontduiken van belasting.

Ajax is vooral verbaasd over de inval en zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. "Ik ben er niet bij geweest", aldus de huidige financieel directeur Jeroen Slop, "maar naar mijn weten is er geen sprake van onregelmatigheden, fraude of een dubbele boekhouding."

De FIOD zegt al sinds begin 2000 bezig te zijn met het onderzoek naar de gewraakte transfers zonder Ajax daarvan op de hoogte te stellen.

NAC toonde zich gepikeerd over het FIOD-bezoek. De club is in rouw gedompeld door het overlijden van speler Ferry van Vliet. Het FIOD-bezoek kwam daarom extra ongelegen. Algemeen directeur Roelant Oltmans: "De timing noem ik schandalig. Dat hebben we de FIOD ook duidelijk gemaakt. Het antwoord was dat het bezoek aan NAC paste in een grootschalig onderzoek naar belastingfraude, dat geen uitstel duldde."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.