Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 29 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Europa verscherpt
toezicht op beurs

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Europese Commissie komt morgen met verscherpte maatregelen tegen effectenhandel met voorwetenschap en het manipuleren van markten met willens en wetens verstrekte, al of niet valse informatie.

Ook moeten prospectussen van nieuw uit te geven beursfondsen aan strengere regels voldoen en moeten de verstrekte gegevens internationaal vergelijkbaar zijn.

Dit allemaal met de bedoeling het vertrouwen in de geïntegreerde Europese kapitaalmarkt te verhogen en aldus de kosten te verlagen voor Europese bedrijven die kapitaal willen aantrekken op de internationale kapitaalmarkt. De lidstaten kunnen vrijwillig akkoord gaan, de commissie kan de nieuwe voorstellen niet dwingend verankeren in de nationale wetgeving.

De Europese Commissie is bang dat zonder duidelijke en hardere richtlijnen Europese bedrijven uiteindelijk schade kunnen leiden in hun ontwikkeling omdat ze onvoldoende concurrerend zijn op de internationale kapitaalmarkt. "Uiteindelijk kunnen onvoldoende kapitaalmarktregels nieuwe investeerders afschrikken en dat is schadelijk voor de Europese groei", aldus de commissie in een eerste verklaring aan het europarlement. Om er zeker van te zijn dat marktmanipulatie overal in Europa gelijk wordt aangepakt, zal de commissie de lidstaten vragen om een EU-brede autoriteit in te stellen, die kan ingrijpen bij beursmanipulatie en grove schendingen van voorwetenschap en zonodig ook vervolging inleiden. Deze autoriteit moet los gaan opereren van de Europese beurzen om elke belangenvermenging te voorkomen.

De voorstellen van de commissie zijn ook een van de belangrijkste stappen wat betreft de voorstellen van oud-bankier Lamfalussy, die een reeks van voorstellen moet doen om te komen tot een werkelijk geïntegreerde Europese financiële markt.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.