Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 29 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Numico verbaast Damrak
   
 

AMSTERDAM - De stemming op het Damrak was gisteren niet slecht. Numico was de grote smaakmaker met een mooie koersstijging. Ook Ajax schoot omhoog maar dat was van korte duur want tegen tien uur reeds werd de handel stilgelegd. Laurus was in herstel maar Ring en Management Share moesten dit keer weer fors terug. Per saldo echter wist de AEX-index 4,66 punten te winnen op 594,39.

De stemming was dus positief maar de handel was dun. Dat was vooral doordat de beurzen in de VS gisteren gesloten bleven vanwege de viering van Memorial Day en ook in Londen was de beurs dicht vanwege een Bank Holiday. Wel gingen de obligatiekoersen omhoog wat duidt op een dalende rente en dat is meestal goed voor de aandelenkoersen. Dat Wall Street en de Nasdaq vrijdag kleine verliesjes lieten zien maakte in Amsterdam geen enkele indruk.

Numico was de grote uitschieter op de AEX. Het voedingsmiddelen- en vitaminepillenbedrijf trok de aandacht na uitlatingen van topman Van der Wielen dat zijn bedrijf in de markt is voor een fusie met een belangrijke farmaproducent. Hij noemde meteen maar een paar namen zoals Novartis, AHP en Bristol Myers Squibb.

Daarop steeg de koers EUR2,12 naar EUR48,60 bij een forse omzet van ruim 3,2 miljoen stuks (dubbelgeteld). Handelaren vonden de opmerkingen van Van der Wielen overigens nogal onverstandig. "Op het bizarre af", zo meende een van hen. "Als je een fusie wilt, ga dan met ze praten en kom niet met bla bla verhalen in de krant. Als Van der Wielen nu niet binnen afzienbare tijd met een bod van een kandidaat komt , zal het aandeel echt een tuimeling maken. En daarbij is niemand gebaat."

Goede tweede was Philips die om niet geheel duidelijke redenen 90 eurocent kon oplopen naar EUR35,57 bij een omzet van ruim 6,5 miljoen stuks. ASML daarentegen leverde 20 eurocent in op EUR29,15 en Getronics 3 eurocent op EUR6,05. KPNQwest werd 13 eurocent goedkoper op EUR14,82 maar UPC won opeens 14 cent op EUR6,53 terwijl Versatel 2 eurocent verloor. Op de lokale markt noteerde CMG onveranderd maar Landis verloor een eurodubbeltje op EUR8,05 terwijl Besi een eurostuiver won en ASMI een eurostuiver verloor.

KPN werd 15 eurocent duurder op EUR12,80. De Duitse dochter van KPN, E-plus, is in gesprek met Orange, de mobiele dochter van France Telecom. De Fransen zouden voor E-plus een bedrag over hebben van $8,2 miljard, meldde althans de Sunday Telegraph. De overnamegeruchten werden overigens door France Telecom ontkend.

Goed lagen de financiële waarden onder meer doordat beleggers een daling van de lange rente voorzien vanwege een teruglopende groei in euroland. ABN Amro wist dit keer een eurodubbeltje te winnen op EUR22,46 terwijl Aegon 30 eurocent in herstel was op EUR33,12. ING boekte absoluut de grootste winst met 69 eurocent op EUR76,69. Fortis trok ook nog 13 eurocent aan naar EUR29,28. Het ziet er naar uit dat Fortis een boete van de STE krijgt van ƒ20.000 omdat zij niet geheel volgens de regels heeft gehandeld bij de emissie van VIA.networks, dat vorig jaar februari in Amsterdam naar de beurs ging. Dit soort boetes maakt natuurlijk geen enkele indruk op beleggers. Fortis gaat zich hiertegen overigens verweren.

Kleine winstjes waren weggelegd voor Akzo Nobel, Heineken, Kon. Olie en Unilever. Hagemeyer was dit keer 22 eurocent in reactie op EUR24,36 maar Gucci kreeg een tik van EUR1,95 op EUR104,55.

Laurus was op de Midkap de grote winnaar maar de winst bedroeg niet meer dan 30 eurocent op EUR8,05. De koersverschillen bedroegen in het algemeen niet meer dan een paar eurodubbeltjes maar PinkRoccade viel op met een teruggang van 75 eurocent naar EUR49,50.

Ajax stoof omhoog en won maar liefst bijna 8% op EUR7,50 omdat de voorronde van de Champions League is bereikt. Maar de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst( FIOD) bracht gistermorgen een bezoek aan de voetbalclub. Die wordt er van verdacht bedragen te hebben betaald, die als loonbetalingen zouden moeten worden aangemerkt. Daarom werd tegen tien uur de handel in Ajax stilgelegd en vandaag mag die weer hervat worden.

De wankelende bedrijfjes Ring en Management Share gingen weer als een jojo op en neer. Management Share was de grootste daler van de dag met een verlies van bijna 17% op EUR40 eurocent. Ring schommelde tussen de 21 en 40 eurocent maar sloot onveranderd op een eurokwartje.

Peter van der Tuin 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.