Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 29 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bolkestein pleit voor nieuwe
richtlijn bedrijfsovernames

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 10kb)
FRITS BOLKESTEIN
...'gifpilconstructie' biedt mogelijk niet langer bescherming tegen vijandige overnames... (Foto: EPA)
BRUSSEL - Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) heeft een klemmend beroep gedaan op de lidstaten en het Europarlement om akkoord te gaan met een nieuwe richtlijn over bedrijfsovernames.

Volgens die richtlijnen wordt het moeilijker om een zogenaamde 'gifpilconstructie' in te bouwen als bescherming tegen vijandige overnames.

Met name de Duitse overheid is onder zware druk gekomen van grote bedrijven als VW, Daimler en de banken. Die zijn bang dat Duitsland te gemakkelijk 'leeggekocht' kan worden door grote buitenlandse investeerders. De Duitse regering alleen kan de nieuwe regeling niet tegenhouden, maar het Europarlement wel. Vandaar dat de lobby nu is verplaatst naar alle Duitse Europarlementariërs van alle gezindten. Vanavond vindt een eerste onderhandelingsronde plaats tussen lidstaten en vertegenwoordigers van het Europarlement over een eventueel gezamenlijk akkoord.

Bolkestein ziet "twaalf jaar onderhandelen in rook opgaan" als de machtige Duitse lobby slaagt. Vandaar dat hij dan ook in een ingezonden artikel in de Britse zakenkrant Financial Times een klemmend beroep doet op alle partijen akkoord te gaan. De uiterste deadline is 6 juni. Een falen zou volgens hem een "tragedie zijn en de geloofwaardigheid van het Europese beleid op het punt van de integratie van de financiële markten ernstig aantasten".

De nieuwe regels verplichten investeerders die een bod doen op de meerderheid van een beursgenoteerde onderneming ook een bod uit te brengen op de minderheidsaandelen.

Bovendien moet de directie vooraf aan de aandeelhouders toestemming vragen voor het opzetten van een gifpilconstructie, bijvoorbeeld de plaatsing van extra aandelen of een 'gouden aandeel' in handen van de overheid. Aandeelhouders hebben vaak belang bij de hoge overnameprijs en daarom vrezen Duitse bedrijven geen toestemming te zullen krijgen om zich te beschermen.

Het Duitse bedrijfsleven was van oudsher goed beschermd, maar die houding is veranderd sinds telecombedrijf Mannesmann geen gifpil gebruikte om de ongewenste overname door de Britse Vodafone af te weren.

De Belgische Generale Bank verhoogde enkele jaren terug midden in de nacht haar kapitaal om een vijandelijk bod van ABN Amro af te houden en de weg vrij te maken voor een gewenste overname door Fortis.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.