Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 29 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bush tracht Moskou te paaien
voor omstreden raketschild

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - In een poging om op minstens twee fronten de bezwaren weg te nemen tegen de bouw van het omstreden raketschild, stelt de regering van president George Bush verregaande militaire samenwerking met Rusland voor.

Washington zegt bereid te zijn tot de aankoop van Russische S-300 raketten, die geïntegreerd kunnen worden in een raketschild dat zowel Rusland als Europa beschermt tegen aanvallen door 'schurkenstaten'. Ook wil het Witte Huis gezamenlijke raketoefeningen houden met de Russen en financiële steun aanbieden voor verbetering van verouderde radarsystemen in Rusland.

De voorstellen zijn bedoeld om de Russische bezwaren tegen het raketschild en de opzegging van het Anti Ballistic Missile-verdrag (ABM) uit 1972 weg te nemen. Bush heeft de medewerking van de Russische president Vladimir Poetin nodig, nu de Amerikaanse Senaat niet akkoord lijkt te gaan met het verbreken door de VS van het ABM-verdrag dat de bouw van een raketschild verbiedt.

De Democraten, die na het overlopen vorige week van de Republikein James Jeffords de macht hebben in de Senaat, hebben al laten weten dat zij de plannen voor het raketschild niet zonder meer zullen steunen. De Democratische fractieleider Tom Daschle, keert zich tegen een eenzijdige opzegging van het ABM-verdrag. Ook heeft hij grote twijfels over de werking van het raketschild, dat bovendien in zijn ogen te duur is en alleen maar leidt tot verdere vervreemding van Rusland, China en de bondgenoten.

Na het uitlekken van de voorstellen voor een wapendeal met Rusland, gisteren in de krant The New York Times, is door Moskou onmiddellijk negatief gereageerd. Minister van Defensie Ivanov verklaarde dat Rusland vasthoudt aan het ABM-verdrag. Bush heeft op 16 juni in Slovenië zijn eerste ontmoeting met Poetin. Beide leiders zien elkaar een maand later opnieuw tijdens een topconferentie van industrielanden.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.