Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 29 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Jospin: Rol EU-lidstaten accentueren

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL/PARIJS - Zweden heeft gisteren als tijdelijk voorzitter van de Europese Unie verheugd gereageerd op de duidelijke afwijzing door de Franse premier Jospin van de federalistische ideeën van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder. Jospin blijkt wel een voorstander van een gekozen Europese president.

De Zweedse premier Goran Persson zei ook blij te zijn dat Frankrijk niets ziet in Schröders plan om de machtige Europese ministerraad als een soort Eerste Kamer boven het Europarlement te plaatsen. Hoewel het parlement dan meer bevoegdheden zou krijgen, zou dat een ernstige uitholling betekenen van de individuele macht van de lidstaten, aldus Persson.

De Franse premier had eerder op de dag in Parijs zijn langverwachte toekomstvisie voor Europa gegeven, waarvoor de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, vorig jaar de voorzet had gegeven. Jospin was de afgelopen maanden bekritiseerd omdat hij zich in stilzwijgen bleef hullen, ook nadat bondskanselier Schröder en president Jacques Chirac op het thema waren ingegaan.

Jospin verklaarde dat hij de Europese lidstaten een zelfstandige rol wil laten spelen binnen een federatief verband. "Ik ben voorstander van Europa, maar ik blijf aan mijn land gehecht", aldus Jospin.

Grondwet

De Franse premier, die zich met het oog op de naderende presidentsverkiezingen probeert te profileren ten opzichte van zijn grote rivaal president Chirac, omarmde wel het idee van het Franse staatshoofd voor een Europese grondwet, waarin de organisatie en het functioneren van de Europese instituten worden vastgelegd. Een dergelijke grondwet kan volgens hem van kracht worden wanneer de institutionele hervormingen zijn afgerond.

Een aantal van zijn socialistische standpunten wil Jospin ook op Europees niveau introduceren. Zo is hij voorstander van een Europees sociaal verdrag over loonpolitiek, ontslagprocedures en arbeidsvoorwaarden.

Adder

In Jospins toespraak zat een flinke adder onder het gras, waar de lidstaten die grote netto-betalers zijn niet blij mee waren. De Franse premier stelt voor een fonds op te richten dat steun moet bieden aan EU-landen die in financiële moeilijkheden komen. Het Monetaire Unie-verdrag voorziet juist in fikse boetes voor landen die hun begrotingstekorten uit de hand laten lopen.

In een eerste reactie benadrukte Joschka Fischer de overeenkomsten in de standpunten tussen Duitsland en Frankrijk. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken zijn beide landen voorstander van een krachtiger Europese Unie, van meer democratie en van een federatie van nationale staten. Jospin heeft het Duitse voorstel voor een federaal Europa weliswaar van tafel geveegd, maar zich wel aangesloten bij een eerdere uitspraak van Fischer om te komen tot een federatie van nationale staten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.