Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 29 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Duiveluitdrijvers
op elke straathoek

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Aartsbisschop Emmanuel Milingo drukt zijn kersverse bruid tegen zich aan. Tot afgrijzen van de roomskatholieke kerk trouwde Mlingo zondag in een groepsbruiloft van de Moon-sekte de 43-jarige Koreaanse acupuncturiste Sung Ryae (Anna) Soon. (Foto: REUTERS)
AMSTERDAM - Duizenden Italianen zijn de wanhoop nabij. Hun wonderdokter en duiveluitdrijver Emmanuel Milingo, de aartsbisschop uit Zambia, is getrouwd met een Koreaanse in de sekte van Moon en daarom gisteren geëxcommuniceerd door de rooms-katholieke kerk. Milingo vertrekt waarschijnlijk binnenkort uit Rome.

Wat moet er terechtkomen van al die Italianen die in stromen naar hem toekwamen, in de hoop dat hij met zijn preken, rituelen en handopleggingen de duivel uit hun zieke lichamen dreef?

Geen nood. Ze hoeven maar door de straten van een willekeurige grote Italiaanse stad te lopen of ze zien rijen kaartenleggers, waarzeggers, handopleggers en tovenaars die wel raad weten met de duivel en achter hun kleine tafeltjes ongetwijfeld een gouden, gezonde toekomst kunnen voorspellen.

Italianen zijn bijgelovig. Alles wat occult is of ruikt naar spiritisme sluiten de Italianen in hun armen. Doe de Italiaanse televisie aan en tussen Berlusconi, tapijtverkopers en haargroeimiddelen door kom je iedere dag vele mannen of vrouwen tegen die in bizarre kleding en met een duistere blik vanachter een glazen bol, mensenschedel of kaarten voor een groot publiek duivels bezweren.

In Italië wemelt het dan ook van religieuze bewegingen en esoterische sektes. Volgens het Italiaanse studiecentrum van nieuwe religies, Cesnur, gelooft 20 procent van de Italianen in spiritisme en is één op de 50 Italianen op de een of andere manier betrokken bij sektes of alternatieve, niet-rooms-katholieke culten.

666

Onder deze sektes en culten wemelt het van de satanisten. Deze zijn het gevaarlijkst en maken zich soms schuldig aan grafschennis, dierenmishandeling en pedofilie. Een van deze satanische leiders, Marco Dimitri, was, totdat hij teveel processen aan zijn broek kreeg, een graag geziene gast bij een van de meest populaire Italiaanse televisieprogramma's. Hij leidde de satanische sekte Bambini di Satana (Kinderen van de Duivel). Meisjes werden er ontmaagd, er werd met bloed gespeeld en Dimitri zelf werd als het Grote Beest, 666, de antichrist uit de Openbaring van Johannes, aanbeden.

Turijn (de stad van de Lijkwade van Christus) en Napels (waar jaarlijks punctueel het gestolde bloed van stadspatroon San Gennaro voor de ogen van drommen gelovigen vloeibaar wordt) zijn de steden waar het mysterie en het bijgeloof traditioneel het meest hoogtij viert.

Maar er is geen dorp in Zuid-Italië waar niet allerlei rituelen tegen het 'malocchio' (slechte oog) kunnen worden aangetroffen. Als iemand de duivel over je afroept, wat vaak voorkomt als het even niet botert tussen mensen, is er ter plekke gelukkig altijd iemand die met formules en magische praktijken de zaak weer recht kan trekken. Het 'malocchio' is verdreven en de Italiaan kan met gerust hart weer verder leven.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.