Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 29 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Berlusconi verliest
in de grote steden

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Rosa Russo Jervolino (Foto: AP)
ROME - Bij de tweede en beslissende ronde van de burgemeesters- en gemeenteraadsverkiezingen in Italië heeft de centrum-linkse Olijfboom-coalitie eindelijk teruggeslagen. Zowel in Rome als Napels en Turijn werden de kandidaat-burgemeesters uit het centrum-linkse kamp gekozen.

Ze wonnen met enkele percentages verschil van de centrum-rechtse kandidaten. Ook elders kwam centrum-links er goed van af.

De uitslag is een opluchting voor de Olijfboom-coalitie. De rechtse politicus en mediatycoon Silvio Berlusconi had deze maand immers glansrijk de nationale verkiezingen gewonnen. Gevreesd werd dat zijn centrum-rechtse coalitie Huis der Vrijheden ook op gemeentelijk niveau de volle winst zou pakken.

"Het is de eerste nederlaag voor Berlusconi", zei de linkse politicus Pietro Folena tevreden. Berlusconi had de centrum-rechtse kandidaten actief ondersteund. Toch kan het feit dat Berlusconi zo'n centrale plaats inneemt, een nadeel zijn voor de anderen uit de coalitie. Ze blijven vaak onbekendheden in de schaduw van Berlusconi, wat nadelig uitpakt bij directe burgemeester-verkiezingen. Wel werd in Milaan Berlusconi's partijgenoot, burgemeester Gabriele Albertini, direct in de eerste verkiezingsronde met een ruime meerderheid herkozen.

In Napels komt Rosa Russo Jervolino op het pluche, terwijl in de noordelijke industriestad Turijn Sergio Chiamparino de ambtsketen om mag hangen.

Provincies en regio's zijn voor het merendeel in rechtse handen. De aankomende linkse burgemeester van Rome Walter Veltroni staat een hele strijd te wachten tegen de politiek vijandige provincie en regio. De regio Lazio, waarin Rome ligt, wordt bestuurd door de rechtse post-fascist Francesco Storace.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.