Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 29 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nier verwijderd bij prins Claus

door Jan-Kees Emmer

   
 

HAMBURG - Bij prins Claus is gistermiddag de linkernier verwijderd. De operatie vond plaats in het Allgemeines Krankenhuis Barmbek te Hamburg en werd uitgevoerd door zijn vertrouwensarts, de uroloog prof. dr. Roland Tauber.

De linkernier van de 74-jarige prins functioneerde al enige tijd slecht. De prins ondervond in toenemende mate hinder en irritatie van twee drains, die in verband met problemen van de afvoer van deze nier waren geplaatst.

Daar de rechternier het werk van de linker had overgenomen heeft de prins in overleg met zijn artsen besloten de haperende nier te laten verwijderen. De prins heeft de operatie goed doorstaan en gistermiddag al bezoek van koningin Beatrix ontvangen.

Het weghalen van een nier is een uiterst serieuze zaak, waartoe slechts in het uiterste geval wordt overgegaan, bijvoorbeeld indien er sprake is van een levensbedreigend proces in dit orgaan. Ook wordt in de regel tot verwijdering besloten wanneer blijkt dat een nier door allerlei ziekteprocessen niet langer functioneert en er bij de patiënt alleen maar meer complicaties ontstaan.

De operatie werd uitgevoerd in aanwezigheid van de Nederlandse gastro- enteroloog dr. E.A.J. Rauws die verbonden is aan het Academisch Ziekenhuis in Amsterdam. Hij in Nederland een van de behandelend artsen van de prins en zorgt in het Hamburgse ziekenhuis voor de communicatie tussen de Nederlandse verpleegkundigen, die de prins omringen en de Duitse staf.

Het verwijderen van de nier bij prins Claus is een nieuw hoofdstuk in de lange nasleep na de behandeling voor prostaatkanker in 1998. De nabestraling die hierop volgde, zorgde regelmatig voor klachten. Sinds maart vorig jaar kwakkelt de prins om die reden al met zijn gezondheid. Hij is sindsdien al meerdere malen door Tauber geopereerd. Afgelopen oktober werden daarom al de twee drains geplaatst. Ook dit mocht niet baten, de nier bleef slecht werken en is daarom gisteren verwijderd.

De drains, waarvan de prins hinder ondervond, zijn vermoedelijk zogenaamde 'stents', minuscule buisjes van kunststof of geweven roestvrij metaal die in allerlei afvoerbuizen of bloedvaten kunnen worden gestopt om deze als een inwendige versteviging open te houden.

Stents worden gebruikt bij vernauwingen in kransslagaderen van het hart. Maar ook in de urinewegen worden stents steeds vaker geplaatst indien een afsluiting dreigt door ziekteprocessen. Dat kan bijvoorbeeld schrompeling zijn ten gevolge van littekens of woekerende processen, zoals kwaadaardige tumoren. Bij prins Claus is, zeggen verschillende deskundigen, de mogelijkheid niet uitgesloten dat dit laatste tóch het geval was. Er zijn volgens de Rijksvoorlichtingsdienst overigens nu ook geen aanwijzingen gevonden voor de terugkeer van de tumor in de prostaat.

De ingebrachte buisjes kunnen, zo is bekend uit talrijke patiëntenervaringen, irritatie en zelfs ontstekingsverschijnselen veroorzaken. Het is zeer wel mogelijk dat dit alles ook bij de prins een rol heeft gespeeld. Mogelijk hoopt de Duitse uroloog dr. Tauber van het Barmbek-ziekenhuis in Hamburg nu, dat hij met het wegnemen van de nier niet alleen de afsluitingen maar óók de chronische ontstekingen heeft verwijderd.

Indien de overgebleven nier van prins Claus geheel gezond is, kan deze zonder al te veel problemen de functie van de verwijderde nier overnemen. De prins zal naar verwachting nog een week in het ziekenhuis in Hamburg moeten blijven om te herstellen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.