Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 29 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kalsbeek: Angolese asielzoekers terug

door Alexandra van den Bos

   
 

DEN HAAG - Honderden uitgeprocedeerde asielzoekers uit Angola kunnen worden teruggestuurd nu blijkt dat delen van hun thuisland veilig zijn.

Tot die conclusie komt staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) na het lezen van een nieuw rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de situatie in Angola.

Aankomende vrijdag stelt de PvdA-bewindsvrouw dan ook in de ministerraad voor om het zogenaamde uitstel van vertrek, dat sinds 1998 voor de afgewezen Angolezen geldt, in te trekken.

Verder oordeelt Kalsbeek dat Noord-Irak nog steeds een veilig gebied is, waar uitgeprocedeerde Irakezen naartoe kunnen worden gestuurd. De kritiek van veel Iraakse Koerden dat hun uitzetting onverantwoord is, is volgens de staatssecretaris onterecht.

Daarnaast stelt Kalsbeek voor om uitgeprocedeerde vluchtelingen uit Angola terug te sturen naar onder meer de kustgebieden van het land, de provinciale hoofdsteden en hoofdstad Luanda en omgeving.

De situatie in Angola blijft weliswaar zorgwekkend, maar de veiligheid en de mensenrechtenpositie zijn de afgelopen tijd dermate verbeterd, dat terugsturen naar bepaalde gebieden verantwoord is, zo vindt de staatssecretaris.

In het onderzoek van Buitenlandse Zaken wordt verder gesteld dat er in Angola geen sprake is van vervolging van inwoners op grond van bijvoorbeeld hun ras of religie. Ook zijn er volgens het rapport geen politieke gevangenen. Verder zijn er in Nederland geen gevallen bekend van asielzoekers die zijn teruggekeerd, maar vervolgens in hun land in de problemen kwamen.

Duitsland, Groot-Brittannië en Zwitserland sturen Angolezen onder voorwaarden terug, terwijl België en Frankrijk dat vooralsnog niet doen.

Coalitiepartij VVD reageert verheugd op de voorstellen van Kalsbeek. "Als dit inderdaad zo is, dan zijn wij erg blij. De situatie dreigt nu namelijk volledig uit de hand te lopen", aldus VVD-Kamerlid Kamp.

De liberaal wijst erop dat Nederland nu per dag meer Angolezen opneemt dan Portugal, de voormalige kolonisator van Angola, in één jaar tijd. "Dat is een massieve stroom die via mensensmokkelaars ons land in komt", aldus Kamp.

Het is overigens de vraag of Kalsbeek snel een meerderheid in de Tweede Kamer voor haar plannen kan vinden. Haar voorganger Cohen, stelde tijdens zijn ambtsperiode liefst twee keer voor om uitgeprocedeerde Angolezen terug te sturen, maar deze voorstellen werden door een linkse Kamermeerderheid van tafel geveegd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.