Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 29 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Extra belasting op huis in het groen

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Burgers die een nieuw huis willen neerzetten in de onbebouwde groene gebieden rond steden en dorpen zijn in de toekomst waarschijnlijk vele duizenden guldens duurder uit.

Zeker de helft van de Tweede Kamer wil een 'openruimteheffing' invoeren voor de bouw van huizen en andere gebouwen in bijvoorbeeld weilanden, bos en natuurgebied. Per vierkante meter bouwgrond moet dan een bedrag worden betaald aan de overheid.

De fracties van PvdA, D66, GroenLinks en SP, samen goed voor 75 van de 150 Kamerzetels, willen zo bewerkstelligen dat nieuwe huizen zoveel mogelijk in stedelijk gebied worden neergezet. De 'groene' gebieden in ons land worden op die manier beter beschermd tegen woningbouw.

De fracties verschillen onderling nog van mening over de vraag welke gebieden precies opgezadeld moeten worden met zo'n heffing. PvdA en SP gaan het verst en willen een heffing instellen voor het gebruik van alle onbebouwde grond, D66 en GroenLinks willen alleen de groene ruimte om steden en dorpen extra belasten.

Ook over de hoogte van de heffing bestaat nog onenigheid. De grootste coalitiepartij PvdA denkt aan 25 gulden per vierkante meter, terwijl aan de andere kant D66 en GroenLinks mikken op enkele honderden guldens per vierkante meter grond.

De opbrengst in de plannen van de PvdA al een miljard gulden moet vervolgens besteed worden aan goede doelen zoals de aanleg van wegen en fietspaden, maar kan ook in de ontwikkeling van natuurgebieden of het opkalefateren van binnensteden worden gestoken.

De SGP voelt ook wel voor zo'n heffing, maar wacht net als de ChristenUnie eerst een onderzoek van het kabinet naar de mogelijkheden af. VVD en CDA zijn daarentegen faliekant tegen zo'n heffing. VVD-Kamerlid Verbugt vindt het "een belastingmaatregel die huizenbezitters uitmelkt", waardoor alleen nog rijke mensen in het groen kunnen wonen.

Minister Pronk (Ruimtelijke Ordening), zijn staatssecretaris Remkes en staatssecretaris Bos (Financiën) onderzoeken momenteel of de instelling van zo'n 'openruimteheffing' zinvol en mogelijk is.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.