Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 29 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ingreep versterkt weefsel na infarct

door Ina Eggink

   
 

ROTTERDAM - Cardiologen van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam hebben afgelopen weekend voor het eerst in de geschiedenis via een catheterisatie een spierceltransplantatie in het hart uitgevoerd. De ingreep is succesvol verlopen. De 78-jarige patiënte maakt het goed en is inmiddels al uit het ziekenhuis ontslagen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Dr. Smits (l.) (Foto: Roel Dijkstra)
De behandeling werd uitgevoerd door dr. P.C. Smits onder auspiciën van prof. dr. P.W. Serruys. De wereldpremière werd via videoschermen gevolgd door enkele duizenden collega's die voor een internationaal congres in de Parijs bijeen waren.

Cardioloog Smits legt uit hoe de nieuwe behandelmethode in zijn werk gaat: "We willen dood hartspierweefsel vervangen door lichaamseigen levend spierweefsel. Enkele weken voor de ingreep hebben we vijf gram spierweefsel uit het bovenbeen van de patiënte gehaald. Vervolgens zijn deze cellen bij een gespecialiseerd centrum opgekweekt tot een hoeveelheid van 25 miljoen cellen. Deze cellen zijn via een catheter door een slagader in de lies naar het hart gebracht en vervolgens aan de binnenkant van de hartspierwand ingespoten."

Elasticiteit

Doel is de hartspierfunctie na een hartinfarct te versterken. "De spiercellen uit het bovenbeen hebben net als spiercellen in het hart het vermogen om samen te trekken", aldus Smits. "Door miljoenen extra cellen in te spuiten functioneert het hart weer beter. Met het inbrengen van de nieuwe cellen wordt bovendien de elasticiteit van het hart verbeterd. Ook dit heeft een positief effect op de functie van het hart. Via dierproeven is dit effect reeds aangetoond."

De 78-jarige patiënte die als eerste de ingreep onderging, heeft enkele jaren geleden een fors hartinfarct gekregen. Nadien klaagde ze over kortademigheid en vermoeidheid. Of de behandeling ook daadwerkelijk effect heeft op haar klachten zal over enkele weken tot maanden blijken.

Transplanteren van spiercellen in het hart is in Frankrijk en Amerika onlangs enkele malen uitgevoerd tijdens open hartoperaties in combinatie met andere ingrepen. Het is een Nederlandse primeur om het via een hartcatheterisatie te doen. Belangrijk voordeel is dat de behandeling aanzienlijk minder ingrijpend is en de patiënt sneller geneest.

Jaarlijks krijgen in Nederland circa 40.000 mensen een hartinfarct. Vijftig tot zestig procent van hen overleeft het infarct maar heeft over het algemeen blijvend medicijnen nodig om het hart te laten functioneren. In ernstige gevallen is zelfs een harttransplantatie of het aanbrengen van een kunsthart nodig.

Volgens professor Serruys biedt de nieuwe behandelmethode mogelijkheden om medicijngebruik of ingrijpende operaties te voorkomen. "We staan aan het begin van een nieuwe toekomst. We moeten ons echter wel realiseren dat het nog vijf tot tien jaar kan duren voordat de spierceltransplantatie een vast onderdeel vormt van de reguliere behandeling."

Naar verwachting zullen dit jaar nog vier patiënten in Rotterdam een spierceltransplantatie ondergaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.