Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
zo 27 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Drama compleet voor Vitesse
   
 

ROTTERDAM - Links en rechts zegen Vitessenaren ter aarde; fysiek en mentaal gesloopt. De veruit beste Arnhemmer, Victor Sikora, lag minutenlang bewegingsloos op zijn rug in het gras. Ronald Koeman had er geen oog meer voor, want die was al snel de catacomben van het Kasteel ingedoken. De trainer trok daar met machteloze woede, frustratie en teleurstelling aan een filtersigaret zoals Johan Cruyff dat vroeger ook zo mooi kon. De 2-2 bij Sparta was de klap op de vuurpijl, die Vitesse komend seizoen binnen de landsgrenzen houdt. Financieel een tegenvaller, sportief een drama. "We vliegen er op doelsaldo uit. Dat is tekenend voor ons seizoen", treurde een duidelijk aangeslagen Koeman, die na de euforie van de eerste seizoenshelft van alles mis zag gaan en weer helemaal opnieuw kan beginnen in Arnhem.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Vitesse-speler Nanu baalt (Foto: Foto: Joep van der Pal)
Weglopen voor de ellende wilde hij niet. "Ik zeg niet het ene moment 'ja' en het volgende moment 'nee'. Wat de preciese consequenties zijn van de mislukte missie, hoort hij deze week van de Arnhemse leiding. "Dan hebben we genoeg tijd om te praten". De club, die toch al een financiële molensteen om zijn nek heeft hangen, zal er voor talenten als Sikora niet aantrekkelijker op worden. "Maar er moeten sowieso mensen bijkomen", wist Koeman gisteren nog zekerder dan voorheen.

Wat een drama was het gisteren voor iedereen met een geel-zwart hart. Vitesse ging af door de zijdeur op het Kasteel, waar Willem van Hanegem de schellen van de ogen vielen bij het zien van de Spartaanse inzet. De Rotterdammers kwamen zomaar met 2-0 voor via Langerak en Boukhari, die kort voor rust een strafschop binnenwerkte. Een geheel terechte uitslag gezien de chaos in het veld bij Vitesse. Waar nog bijkwam, dat er op Sikora na niemand de indruk wekte dat er nog een grote prijs te verdienen viel. "Het was", haalde Mark van Hintum de voorbereiding op, "voor de wedstrijd heel stil in de kleedkamer. De ouderen hebben toen nog getracht de anderen op te zwepen".

Het hielp geen mallemoer, temeer daar ook de meest ervaren spelers van Vitesse het moeras inzakten. Niet alleen rammelde de ploeg in verdedigend opzicht, ook offensief was het een kwestie van lukraak de diepte zoeken. "Dit elftal kan hele goede dingen doen, maar ook onvoorstelbaar slechte dingen", kenschetste Koeman de labiliteit van de ploeg.

De zwaar tegenvallende Mbamba maakte kort voor rust nog zomaar 2-1, omdat doelman Kooiman doodleuk de verkeerde kant opstapte toen de Afrikaan afdrukte. Na rust wisselde Koeman Jansen voor Zeman en Beukering voor Mbamba en speelde Vitesse volgens het principe: alle hens aan dek. Helemaal toen Bob Peeters er ook nog inkwam. Het leverde hilarische momenten op en één goal: een schuiver van Sikora uit een afgeslagen corner van Jansen.

Meer kon Vitesse niet afdwingen. Het had nog geluk dat Sparta het in de eindfase niet afmaakte. "We hadden geen geluk. Maar dat geluk kun je zelf afdwingen. Dit is een weerspiegeling van het seizoen", wilde Koeman het niet toespitsen op alleen de 34e speeldag.

"Uiteindelijk mochten we nog blij zijn, dat we het in de laatste wedstrijd nog af kónden dwingen. Een paar weken geleden had iedereen ons al afgeschreven", bleef Michel Kreek realistisch. "We verloren na de winterstop de eerste wedstrijd en toen de tweede. Voordat je het wist, zaten we in een hele slechte reeks. We zijn niet bij machte geweest daar uit te komen. Dan is het een heel simpel verhaal: na 34 wedstrijden weerspiegelt de stand de verhoudingen. Dan heb je het dus niet verdiend".

Vitesse scoorde dus te weinig goals, kreeg er teveel tegen en speelde na de winter gewoonweg veel te slecht om nog aanspraak te maken op 'Europa'. Een vreemde gewaarwording voor de club. Toch was het de derde keer op rij dat het voor de Arnhemmers mis ging op de laatste speeldag. In 1999 en 2000 verspeelden de Gelderlanders op dag 34 plaatsing voor de Champions League, maar vormde de UEFA Cup nog een vangnet. Nu is er niets. "Dan kun je zo langzamerhand wel van een complex voor de club praten", mijmerde Koeman. "De Champions League zou een welkom extra toetje zijn geweest. Dat we nu Europees voetbal missen, is niets minder dan dramatisch". Voor de trainer, voor de spelers en vooral ook voor de club.

Sparta - Vitesse 2-2 (2-1).10. Langerak 1-0, 42. Boukhari 2-0 (strafschop), 44. Mbamba 2-1, 67. Sikora 2-2. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 5547. Gele kaart: Nanu, Stefanovic (Vitesse).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 27 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.