Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
zo 27 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ontlading in Utrecht

Van onze sportcorrespondent

   
 

UTRECHT - Het aftellen duurde nog eens drie lange minuten. FC Utrecht moest wachten op de uitslag van Sparta-Vitesse. De spanning gierde door het stadion, tot de explosie van vreugde op de tribunes duidelijk maakte dat FC Utrecht zich na tien jaar eindelijk weer eens voor Europees voetbal had gekwalificeerd. "Dit is schitterend en ongelooflijk", jubelde Stijn Vreven, terwijl spelers elkaar uitgelaten met champagne bespoten. "Wij hebben dit op eigen kracht bereikt. De stad, het publiek en de club hebben dit verdiend", glunderde trainer Frans Adelaar, die ten midden van het feest amper meer toekwam aan zijn nababbel over de 6-0 triomf tegen FC Groningen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
FC Utrecht heeft zich na tien jaar eindelijk weer eens voor Europees voetbal gekwalificeerd.
Voor de bizarre ontknoping twijfelde FC Utrecht toch aan de goede afloop. "Ik had er niet meer op gerekend dat wij Europees voetbal zouden halen", bekende doelman Harald Wapenaar. "Wij hoopten op puntverlies van Ajax of Vitesse. Natuurlijk hadden wij nooit verwacht dat Vitesse nog gelijk zou spelen bij Sparta. Al had ik moeten sterven, mij was dat niet gebeurd bij Sparta", aldus Vreven, die de vijfde plaats van FC Utrecht als een terechte beloning aanduidde voor een indrukwekkende serie in de laatste vijf maanden. "Daarin hebben wij alleen uit van PSV en Ajax verloren. Dan verdien je het om Europa in te gaan. Vitesse heeft veel meer ups en downs gekend."

Net als in de afgelopen weken telde voor trainer Adelaar vooraf alleen de wedstrijd tegen FC Groningen. "Het was de kunst om geconcentreerd onze eigen wedstrijd te blijven spelen. Er kwam immers een dimensie bij. Hoe zouden wij reageren op de doelpunten op de andere velden?" Zo bevroedde Adelaar op voorhand dat het doelsaldo weleens de doorslag kon geven.

In dat opzicht kweet FC Utrecht zich een uur lang voorbeeldig van de enige opdracht tegen het uitgebluste FC Groningen. Bij rust stond het al 4-0 dankzij Igor Glusevic (miste nog een strafschop), twee keer Tom van Mol en Dirk Kuijt. Binnen twaalf minuten in de tweede helft liep de score op tot 6-0 door Stefaan Tanghe en weer Glusevic. Het legioen spoorde de eigen helden aan om nog een doelpunt te maken, maar dat bleek niet nodig voor het moegestreden FC Utrecht.

"Ik had het vermoeden dat er ergens een verrassing zou vallen", onthulde Frans Adelaar achteraf. "Wie had Twente getipt als winnaar van de beker? Dat was onze houvast en heb ik in de motivatie voor onze wedstrijd meegenomen. Onze kans lag bij Sparta, als dat twee punten zou afsnoepen van Vitesse", zo kreeg de trainer gelijk. Dankzij een iets beter doelsaldo (+2) verzekerde FC Utrecht zich op de valreep van plaatsing in het toernooi om de UEFA Cup ten koste van de Arnhemmers.

Voor de terugkeer in Europa kan het zich geen dure versterkingen veroorloven. Voor trainer Adelaar hoeft dat ook niet. "Er zit nog voldoende groei in deze groep." FC Utrecht nam wel afscheid van Alfons Groenendijk en Reinier Robbemond, welke gaten worden opgevuld door zelf opgeleide talenten. "Alle contracten lopen door en wij houden spelers aan hun contract", zo poogde technisch directeur Han Berger de buitenlandse belangstelling voor Wapenaar en Vreven te ontmoedigen, eer hij met FC Utrecht onderdook in het feestgewoel.

FC Utrecht - FC Groningen 6-0 (4-0).2. Gluscevic 1-0, 14. Van Mol 2-0, 34. Kuyt 3-0, 40. Van Mol 4-0, 53. Tanghe 5-0, 57. Gluscevic 6-0. Scheidsrechter: Van der Ende. Toeschouwers: 13.000. Gele kaart: Touzani, Vreven (FC Utrecht), Hoekstra, Leonardo, Janssen (FC Groningen).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 27 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.