Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
zo 27 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Wanprestatie houdt Roda JC uit Champions League
   
 

WAALWIJK - Al het goede in RKC kwam gisteren naar boven, maar zelfs dat was niet goed genoeg. Hier past dus medelijden. Ruim een uur lang leek Waalwijk z'n wonder te krijgen, maar vooral de klapper van FC Utrecht was erg slecht voor de moraal en zo kon Roda JC de wanprestatie een iets draaglijker aanzien geven (3-2). De Limburgers missen de Champions League; de Brabanders de UEFA Cup. Na de bizarre ontwikkelingen op de laatste speeldag trok Martin Jol dan ook de conclusie dat RKC weer eens goed was geweest voor de medemens. "We hebben van niemand iets gekregen, maar bij andere clubs voor een hoop vreugde gezorgd."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Iwan Redan (liggend) wordt bejubeld na de derde treffer tegen Roda JC.
Verzoek aan competitieleider Will van Rhee: eindig elk jaar met RKC-Roda JC. Altijd goed voor spanning en sentiment. Twee jaar geleden ontsnapte Martin Jol met RKC aan directe degradatie door een 4-1 zege op zijn oude werkgever, die de plaats in de Champions League moest laten aan PSV. "Ik heb fruitmand uit Eindhoven nooit gezien. Misschien dat er deze week wat uit Amsterdam komt", doelde Jol op de sleutelrol die RKC ditmaal had ten gunste van Ajax.

Roda JC begon immers als nummer drie aan de moeilijke missie in Waalwijk. Puur cijfermatig dan, want de overtuiging dat de Champions League daadwerkelijk realiseerbaar was bij een overwinning kwam gisteren geen tel tot bloei. "Dit was heel erg slecht", gaf de scheidende Sef Vergoossen toe. "Het zat er niet in en dat was de verdienste van RKC."

Niettemin bleef de thuisclub met een kater achter. Na de wedstrijd keerden de spelers met frisse tegenzin terug op het veld voor een klein slotfeest met de supporters. Zeljko Petrovic vloekte zoals alleen hij dat kan. Als iemand een beloning verdiende, was hij het wel. Maar FC Groningen werd hartelijk bedankt. "Met 6-0 verliezen, dat kan toch niet? Daar heeft Groningen helemaal geen ploeg voor." De Joegoslaaf, die een 10+ zou moeten krijgen voor zijn inspirerende optreden, printte vertwijfeling in zijn ogen. "Dit is verschrikkelijk."

Toen Iwan Redan RKC op 3-0 zette en gezien zijn uitbundigheid in de veronderstelling leefde dat de droom voor het grijpen was, hoorde 'Petro' aan de kant dat FC Utrecht er op dat moment al zes had gemaakt. Terwijl Redan werd bejubeld door onwetende teamgenoten, gooide Petrovic woest een bidon tegen het gras. Nog zeker twee goals lag RKC achter. En de tijd tikte weg. En de longen liepen leeg.

In de laatste zes minuten zocht de geest de fles weer op. Invaller Garba Lawal mocht nog twee keer scoren. Hoewel Roda JC het op basis van dit duel absoluut niet verdient, werd opnieuw Europees voetbal bewerkstelligd. "We mogen verschrikkelijk blij zijn. Voor de start van de competitie gaf ik deze ploeg geen enkele kans om bij de eerste vijf te eindigen. Ik wil de ploeg niet beoordelen op deze ene prestatie. Door Europees voetbal te halen, verdient de hele spelersgroep een standbeeld. Dus we kunnen 25 beeldhouwers gaan bellen", vond Vergoossen.

Als dat zo is, mogen volgens Jol mogen alle straten in Waalwijk naar spelers van RKC vernoemd worden. Hij kon zijn onverzettelijke ploeg, thuis al dertien maanden ongeslagen, moeilijk iets verwijten na de 3-2 zege. "Heel even lag ons droomscenario binnen bereik, maar we wisten vooraf dat we hoe dan ook afhankelijk waren van de concurrentie."

Maar dan nog viel de 6-0 triomf van FC Utrecht zwaar op de maag. "Iedereen krijgt wat-ie verdient en daarom is het goed dat Jan van Dijk volgend seizoen met Roda in de UEFA Cup speelt en niet in de Champions League", wees Jol zuur naar de trainer van FC Groningen.

Vorige week won RKC nog met 1-2 in het Oosterpark. "Van Dijk zat na afloop naast me te vertellen dat het seizoen voorbij was. Hij keek al erg uit naar de vakantie. Ik vraag me dan ook af of hij er in Utrecht nog wel bij is geweest. Want voor iemand die al jaren niet met grote cijfers verliest, vind ik het vreemd dat je zo dik het pakhuis wordt ingespeeld. Sparta had helemaal niets meer te winnen en kon het wel tegen Vitesse."

Hoewel RKC ondanks de winst dus een plaats zakte (7), sprak Jol troostend van een "gedeelde vierde plaats". Dat is veel meer dan de kleinste club van de eredivisie, die al een recordaantal seizoenkaarten verkocht (4000), had durven hopen. Dus als die fruitmand uit Amsterdam niet komt, trakteert hij deze week zelf wel.

RKC Waalwijk - Roda JC 3-2 (2-0).9. Hoogendorp 1-0, 28. Lamey 2-0, 67. Redan 3-0, 87. Lawal 3-1, 90. Lawal 3-2. Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 6200.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 27 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.