Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
zo 27 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van Eijden: "Ajax had tweede moeten worden."

door Valentijn Driessen

   
 

AMSTERDAM - Uitgerekend het RKC van Martin Jol zorgde ervoor dat niet Roda JC maar Ajax zich vandaag bij de UEFA in zal schrijven voor de voorronde van de Champions League. Het betrof geen vriendendienst, want de trainers Martin Jol en Co Adriaanse komen niet bij elkaar over de vloer. Laatst veroordeelde de Amsterdammer de negatieve speelwijze van de Brabanders, maar gisteren moest hij ze dankbaar zijn. Alhoewel het niet over z'n lippen kwam.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Andy van der Meijde
De Waalwijkers deden gewoon hun sportieve plicht. Iets waar AZ in de Amsterdam ArenA en FC Groningen in Nieuw Galgenwaard niet op vielen te betrappen. Wat niet wegneemt dat Ajax terecht won van AZ. De uitslag van 5-1 was zelfs niet geflatteerd, al zei het meer over het belabberde verweer van de Alkmaarders dan van het spel van Ajax.

Spelers en trainers vierden het feestje op ingetogen wijze. Iedereen besefte dat Ajax geen denderend seizoen heeft doorgemaakt met de derde plaats, terwijl zevende ook binnen de mogelijkheden lag. Daar kwam bij dat de ruim 36.000 aanwezigen door hun gevoelens heen en weer werden geslingerd. Ze wilden best een feestje bouwen voor de derde plaats. Alleen misten ze hun lieveling Richard Witschge.

Ondanks het veelvuldig scanderen van z'n naam werd hij niet door het interne televisiecircuit opgemerkt op de tribune. De rol van Witschge bij Ajax is uitgespeeld. De verwensingen van de harde kern ten spijt. Naar het 'Cootje rot op', 'Cootje zak door de stront' en 'Cootje naar Haarlem' zal door de Ajax-leiding niet worden geluisterd. "Op 5 juli zal Co Adriaanse als hoofdtrainer van Ajax de training voor het volgende seizoen starten", liet directeur Arie van Eijden geen ruimte voor enige discussie. "Co is nu de juiste man op de juiste plaats."

Adriaanse hoorde de spreekkoren en vond het jammer dat het publiek niet massaal achter de ploeg ging staan. "De voorronde van de Champions League stond op het spel. Komt bij dat het zingen voor de één, het afvallen van de ander betekent. Wat moest Rafael van der Vaart niet denken. Als Witschge speelt, speelt hij niet. Daarom heb ik er ontzettend veel respect voor hoe hij met deze situatie is omgegaan."

De Noord-Hollander nam de twee eerste treffers van Ajax voor z'n rekening, werd na afloop verkozen tot 'Man of the Match' en kreeg uit handen van John van 't Schip de Trofee Marco van Basten als talent van het jaar bij Ajax. De naar FC Twente vertrekkende trainer heeft Van der Vaart drie jaar lang intensief begeleid en hem geholpen uit te groeien tot een vaste waarde voor Ajax.

Rafael van der Vaart is één van de exponenten van talentrijke, doorgestroomde jeugdspelers uit eigen opleiding. Waarmee Co Adriaanse voldeed aan één van z'n doelstellingen. "Verder hebben we aanvallend Ajax-voetbal gespeeld en zijn we bij de eerste vijf geëindigd. Zelfs als derde in de eindrangschikking waardoor we uitzicht houden op de Champions League. Halen we het dan is het goed voor de kas en de ontwikkeling van onze jonge spelersgroep. Ik ben tevreden. Al moet het beter."

Directeur Arie van Eijden stond te knikken tijdens de verhandeling van de trainer. Toch zette hij een scherpe kanttekening bij het afgelopen seizoen. "De doelstelling is weliswaar gehaald; ik ben niet tevreden. Ajax had in ieder geval als tweede moeten eindigen. De kansen daarop hebben we voldoende gehad, maar het is ons niet gelukt ze te grijpen. Het is te complex om één oorzaak aan te wijzen, maar de kwaliteit en samenstelling van de groep hebben er mee te maken. Nee, ik wijs daarvoor geen schuldigen aan."

Overigens had Van Eijden wel even contact gezocht met Adriaanse nadat die twee weken geleden riep dat Ajax volgend seizoen bij de eerste drie moet eindigen. "Ajax moet naar het hoogste streven. Daar zijn we Ajax voor. Laat er geen misverstand over zijn: we praten bij Ajax met één stem. De trainer zal nu hetzelfde zeggen. PSV ligt in principe twee jaar voor in de planning, maar dat neemt niet weg dat Ajax het hoogste moet nastreven."

Ajax moet daarom strijden voor de landstitel. Wel zijn daarvoor nog versterkingen noodzakelijk. "We hebben spits Zlatan Ibrahimovic en ik wil nog twee of drie spelers erbij van toegevoegde waarde. Het is alleen niet eenvoudig ze te vinden", weet Adriaanse. De oefenmeester denkt aan een rechts- en linksachter en een linksbuiten. Versterkingen, die nodig zijn om de voorronde van de Champions League te overleven. Want het huidige Ajax is ondanks de beschermde status bij de UEFA te kwetsbaar. Zo bewezen PSV, Feyenoord, Vitesse en Lausanne Sports afgelopen seizoen ten overvloede.

Ajax - AZ 5-1 (2-1).22. Van der Vaart 1-0, 26. Boussatta 1-1, 30. Van der Vaart 2-1, 52. Van der Meyde 3-1, 59. Arveladze 4-1, 71. Van der Gun 5-1. Scheidsrechter: Temmink. Toeschouwers: 36.565. Gele kaart: O'Brien.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 27 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.