Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 28 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Reïntegratie-sector moet uit ambachtelijke sfeer'

door ASTRID BALSINK

   
 

DEN HAAG - Het zijn de dagen vóór Donner. Dagen vol speculaties over het wao-probleem, de harde aanpak, hoge kosten en natuurlijk het legioen van bijna een miljoen. Dick van der Laan is als directeur van marktleider Arbo Unie nauw betrokken bij de arbeidsongeschikten, en dan met name de reïntegratie ervan. "Donner verhoogt de druk op het reïntegratie-proces doordat de wao louter toegankelijk wordt voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn. Dat is goed omdat het eisen stelt aan de kwaliteit van de sector. En die moet hoognodig uit de ambachtelijke sfeer."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
DICK VAN DER LAAN (Foto: Frans Jongen)
De zogenoemde 'tientjescontracten' zijn Van der Laan een doorn in het oog. Werkgevers zijn sinds een aantal jaren verplicht om voor werknemers arbo-contracten af te sluiten. Contracten die garant zouden moeten staan voor een adequate opvang en begeleiding van zieke werknemers. Het verplichte karakter ervan ligt al langer onder vuur omdat werkgevers zich zouden onttrekken aan hun verantwoordelijkheid door goedkope contracten af te sluiten.

"Ons imago is verkeerd", verzucht Van der Laan. "Het beeld van de geprivatiseerde verzuimcontrole achtervolgt ons nog steeds. De verplichte vloer die men heeft ingevoerd, is als plafond gaan werken. Kortom, als je een open spreekuur hebt, verzuimbegeleiding en een risico-inventarisatie, mag je je arbodienst noemen. De kwaliteitseisen liggen zo laag dat iedereen er aan kan voldoen."

"Bovendien is het hele dienstverleningsproces ook nog eens gefragmenteerd. Er is weliswaar een arts, ergonoom en fysiotherapeut maar de regiefunctie ontbreekt! De markt is dus nog heel onvolwassen en dat heeft die concentratie van minimumpakketten opgeleverd. In die zin is de privatisering van de arbodiensten volstrekt onvoldoende geweest. "

Met een marktaandeel van 30% op de reïntegratiemarkt, zo'n 55000 bedrijven en meer dan 2,2 miljoen werknemers in de arbo-portefeuille, maakt de Arbo Unie serieus werk van het reïntegratie-traject. "Als een grote onderneming voor ƒ80 per werknemer een topprestatie verwacht, bedank ik voor de eer. Arbodienstverlening is niet goedkoop maar als het goed gedaan wordt, levert het altijd geld op", zegt Van der Laan.

Om voldoende behandelcapaciteit te kunnen bieden is de Arbo Unie naarstig op zoek naar strategische partners om te groeien. Schaalgrootte is volgens de bestuursvoorzitter onontbeerlijk om professioneel te kunnen opereren. Bovendien hoopt hij zo ook de verguisde 'verzuimdiensten' uit de markt prijzen.

Zo heeft de Arbo Unie met uitzender Start het project 'Alert' gelanceerd. Een soort interventieteam dat na een paar weken al ingrijpt. "Als iemand een muisarm heeft moet hij direct een oproep krijgen en in behandeling worden genomen. In het proces van arbeid, ziekte en wao is snelheid van cruciaal belang." Een speciale reïntegratiemanager is aangesteld om alle drempels uit het proces te halen zoals onduidelijke communicatielijnen en wachtlijsten.

Ook ziet de bestuursvoorzitter een preventieve rol weggelegd voor de arbodiensten. "Omgaan met werkdruk, balans tussen werk en privé, stress. En sportbeoefening stimuleren natuurlijk", roept hij enthousiast. Zelf zit hij wekelijks in de boot om een uurtje te roeien. "Sport houdt je niet alleen fit, het zet de deuren in je geest open. Ik wil mezelf echt niet verliezen in stapels werk."

"Donner is maar een stukje van de puzzel", benadrukt Van der Laan. "Hij maakt er eind aan dat we mensen de wao in saneren. Dat is een goed vertrekpunt om het wao-probleem aan te gaan pakken. Nu zouden we eerst met alle betrokken partijen rond de tafel moet gaan zitten om een aantal kwaliteitseisen en doelstellingen te formuleren. Het zou mooi zijn als dit kabinet dat als erfstuk kan achterlaten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 28 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.