Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 28 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Wahid verder in het nauw
   
 

JAKARTA - De Indonesische president Abdurrahman Wahid komt steeds meer alleen te staan bij zijn pogingen om koste wat het kost afzetting te voorkomen. Hij dreigde gisteren opnieuw de noodtoestand uit te roepen en het parlement te ontbinden als de volksvertegenwoordiging woensdag een afzettingsprocedure tegen hem in gang zet.

Een van zijn bewindslieden, minister Susilo Bambang Judhoyono van politieke en veiligheidszaken, zei echter dat hij afkondiging van de noodtoestand "niet kan steunen".

Wahid is, volgens zijn woordvoerder Massardi, bang dat een poging hem uit zijn functie te ontheffen, ertoe zal leiden dat het land uiteen zal vallen. Wahid vreest dat dit rellen tot gevolg heeft, net zo ernstig als die bij de val van Soeharto in mei 1998 waarbij enkele honderden doden vielen.

Wahid bood vrijdag aan een deel van zijn macht af te staan aan Megawati. Na een aanvankelijke afwijzing van het aanbod lieten zegslieden van haar partij PDI-P zaterdag weten dat zij niet uitsluit toch een aantal taken van de president over te nemen. Een meerderheid van het parlement is daar echter tegen.

Een PDI-P-zegsman zei tegen de Indonesische krant Jakarta Post dat Megawati het aanbod van de president serieus overweegt. Megawati zou er echter op staan dat alle mogelijkheden eerst worden besproken tijdens een speciale sessie van de Raadgevende Volksvergadering (MPR), aldus de woordvoerder.

Megawati zelf laat zich vooralsnog niet over de kwestie uit. Gisteren bezocht zij onverwachts het graf van haar vader, de eerste Indonesische president Soekarno, op Oost-Java.

Inmiddels verliep de tijdslimiet die Wahid aan Megawati had gesteld om over zijn aanbod een beslissing te nemen. De president had eerder al met de noodtoestand gedreigd, maar liet dat achterwege.

Onder de uitzonderingstoestand in Indonesië - een stap onder de staat van beleg - krijgt de politie grote volmachten, wordt een nachtelijk uitgaansverbod van kracht en wordt de persvrijheid aan banden gelegd. (AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 28 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.