TEL AVIV - De nieuwe Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, William Burns, is dit weekeinde in de regio 'verwelkomd' met drie bomaanslagen in Jeruzalem. Wonder boven wonder raakten slechts twee personen gewond bij de explosies in een drukke uitgaanswijk en bij een winkelcentrum.
De aanslagen zijn opgeëist door de Islamitische Jihad en het Front voor de Bevrijding van Palestina, twee organisaties die het nooit eens zijn geweest met het door de Palestijnse leider Jasser Arafat ondertekende Oslo-vredesakkoord.
Burns sprak in Ramallah met Arafat en drukte hem op het hart nog eens alles te doen om Palestijns terrorisme de kop in te drukken. Beëindiging van dit geweld is één van de voorwaarden die worden gesteld in het door Amerika en de Europese Unie omarmde Mitchell-rapport, dat de rust in Israël en de Palestijnse gebieden moet terugbrengen. Burns sprak na afloop van een "constructief gesprek".
Later ontmoette de Amerikaan ook de Israëlische premier Ariel Sjaron, die na de reeks bomaanslagen in de afgelopen dagen onder zware druk staat om een 'strafexpeditie' te organiseren.
Sjaron had eerder verkondigd het leger niet meer in te zetten in de Palestijnse gebieden. De soldaten mochten alleen in actie komen als ze zelf onder vuur zouden komen te liggen. De premier zegt dat hij zo Arafat de kans wil geven orde op zaken te stellen.
Overigens zegt de Palestijnse veiligheidschef Abdel Razeg al-Majeida dat Sjaron zijn belofte al talloze malen heeft gebroken. Zijn bureau heeft in een gedetailleerd rapport geconstateerd dat Israël 36 keer zonder uitlokking van Palestijnse zijde heeft geschoten, 28 keer Palestijns land heeft platgewalst en 21 keer Palestijns gebied binnentrok.
De aanhoudende onlusten hebben de 56 lidstaten van de Islamitische Conferentie doen besluiten alle politieke contacten met Israël op te schorten "zolang de agressie tegen de Palestijnen voortduurt". De eenheid is voor een deel maar schijn. Belangrijke moslimlanden als Egypte en Saoedi-Arabië waren niet komen opdagen en veel meer dan morele steun krijgt Arafat niet.
Bij de bijeenkomst in Qatar werd wel duidelijk dat de Golfstaten vinden dat de regering-Bush meer moet doen om de partijen in Israël weer om de tafel te krijgen. De sjeik van Qatar, Hamad al-Thani, riep Bush zelfs op persoonlijk te gaan onderhandelen.