Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 28 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Gewonden bij rassenrellen in Engelse stad

Van onze correspondent

   
 

LONDEN - Na een ongekend heftige uitbarsting van racistisch geweld dit weekeinde in de Noord-Engelse stad Oldham was de spanning gisteren nog om te snijden. Aan het eind van de middag braken er opnieuw onlusten uit, ondanks de aanwezigheid van een enorme politiemacht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Rellen in Oldham. (Foto: REUTERS)
Ongeveer 600 Aziatische jongeren koelden in de nacht van zaterdag op zondag hun woede op een leger van een paar honderd ME-agenten, nadat extreem rechtse blanken een winkel van een Bengaalse familie hadden aangevallen.

De jongeren gooiden stenen door de ruiten van het huis, dat gelegen is in een wijk waar voornamelijk immigranten uit Pakistan, Bangladesh en India wonen. Gisteren werd een pub belaagd door 40 Aziatische jongeren, die vervolgens door de politie werden verdreven.

De frustraties over jarenlang racisme en grote armoede uitten zich onverwacht tegen de te hulp geroepen politie. Zij kreeg de volle laag. De politie leverde gedurende zeven uur een ware veldslag. De agenten werden daarbij bestookt door een regen van molotov-cocktails.

Twintig mensen, onder wie vijftien agenten, raakten gewond bij de botsingen. Tientallen auto's werden in brand gestoken. Huizen en winkels werden vernield.

De schade was enorm. Overal lagen gisteren stenen en glas in de straten, terwijl buurtbewoners met elkaar discussieerden over het geweld. Zeventien Aziatische jongeren zijn opgepakt.

De uitbarsting kwam als een donderslag bij heldere hemel. De spanning tussen de Aziatische en autochtone gemeenschap sluimerde weliswaar al jaren, maar tot grootschalige gevechten was het tot nu toe niet gekomen. Lokale bestuurders en de leiders van de drie landelijke partijen inclusief minister Jack Straw van Binnenlandse Zaken veroordeelden het geweld unaniem. "Er is geen excuus voor het gooien van benzinebommen", zei de minister.

Labour, de Conservatieven en de Liberaal-Democraten reageerden verder terughoudend omdat zij hebben afgesproken racisme geen onderdeel van de huidige verkiezingscampagne te zullen laten uitmaken. Al gooiden de Liberaal-Democraten olie op het vuur door de geweldsuitbarsting toe te schrijven aan uitspraken van de Conservatieven voor een strenger asielbeleid.

Na de aanval van de blanke extremisten op de winkel drongen zaterdagavond ongeveer 100 Aziatische jongeren de 'blanke' pub 'Live and Let Live' binnen, dat tot een paar jaar geleden nog een bord aan de deur had hangen waarop stond 'Geen kleurlingen'. Zij molesteerden nietsvermoedende gasten, waarop de oproerpolitie de wijk binnentrok en de woede van de Aziaten zich tegen de agenten keerde.

Vanwege de toegenomen spanning tussen de blanke en de Aziatische bevolkingsgroep in Oldham had de politie voor drie maanden alle politieke bijeenkomsten verboden. Het verbod was ingegeven door de aanwezigheid van rechts-extreme blanke groeperingen zoals het Nationaal Front.

Vorige maand werden al zestien personen aangehouden na vechtpartijen tussen Aziatische jongeren en bezoekende voetbalfans die racistische kreten scandeerden.

De spanning liep verder op toen de 76-jarige oorlogsveteraan Walter Chamberlain door Aziaten ernstig was mishandeld omdat hij na een bezoek aan een rugbywedstrijd door de wijk liep, terwijl de jongeren die haden uitgeroepen tot verboden gebied voor blanken.

Vorige week woensdag werd een negentienjarige blanke man in elkaar geslagen. De politie arresteerde een dag later drie blanke jongeren vanwege geweld tegen Aziatische scholieren. Om de rust en orde te handhaven is de politie nu permanent in de Aziatische wijken aanwezig.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 28 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.