Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
zo 27 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Goed herstel haringstand Noordzee

door Huib Boogert

   
 

SCHEVENINGEN - De haring in de Noordzee lijkt voorlopig gered. De succesrijke visserij op maatjesharing wijst uit, wat biologen al vermoedden, namelijk dat de haringstand in de Noordzee zich krachtig herstelt.

De geringe quota van de afgelopen jaren (265.000 ton op jaarbasis) hebben ertoe geleid dat er op dit moment weer meer dan 1 miljoen ton haring in de Noordzee zwemt. De Europese vissers mogen daarvan dit jaar maximaal 265.000 ton aan wal brengen.

Deze cijfers zijn afkomstig van de voorzitter van het Nederlands Visbureau, de heer Luc Ouwehand uit Katwijk. Aan het begin van het nieuwe Hollandse Nieuwe-seizoen noemt hij het uitdijende haringbestand een 'leuke spaarpot'.

"Opmerkelijk is vooral dat er dit jaar (ten behoeve van de Hollandse Nieuwe) maatjesharing is gevangen op plaatsen waar het visje al tien jaar niet meer gezien is. Dat geldt vooral voor het grensgebied van Noordzee en Skagerrak en voor het Skagerrak zelf."

De vooruitzichten voor de komende jaren zijn goed, omdat de haring die in het jaar 1998 is 'geboren' bijzonder talrijk is. Ze wordt beschouwd als een van de sterkste jaarklassen van de afgelopen vijftig jaar. Die haringen zijn sinds vorig jaar geslachtsrijp. Ook hun broed ziet er sterk uit.

De veelal Noorse, Deense en Zweedse visserijschepen die tot medio juni op zoek zijn naar 'onze' maatjesharing, hebben tot op heden veel en goede vis aan wal gebracht, die bewerkt wordt tot Hollandse Nieuwe.

Teleurstellende taferelen zoals vorig jaar, toen de Hollandse Nieuwe al na enkele weken was uitverkocht, zullen zich nu niet voordoen. "Bovendien zijn we zeer in onze sas met de kwaliteit. Die overklast wellicht de kwaliteit van 1999", aldus de heer Ouwehand gisteren.

Het afgelopen weekeinde zijn alle visverkopers bevoorraad met Hollandse Nieuwe. Aanstaande woensdag begint de officiële verkoop aan de kraam en in de winkel.

De folkoristische verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring, in de vismijn van Scheveningen, is morgen. De opbrengst van het eerste vaatje gaat traditioneel naar een goed doel. Dit jaar is dat het zogenoemde maatjesproject, een project van vrijwilligers die mensen met een psychiatrisch verleden weer voorzichtig op weg helpen in hun dagelijkse bedoening.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 27 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.