Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
zo 27 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ex-ploegleider TVM voor dopingzaak in Reims

door Raymond Kerckhoffs en Charles Sanders

   
 

REIMS - Cees Priem vreest dat de Franse justitie alle trucs uit de kast zal halen om te proberen hem, oud TVM-verzorger Jan Moors en voormalig ploegarts Andrei Michailov in het afsluitende dopingproces zo zwaar mogelijk te straffen.

De Nederlandse ex-ploegleider, aan de vooravond van de vijf dagen durende afsluitende rechtszaak in het Noord-Franse Reims: "Het is heel gek dat de uitspraak in mijn proces straks uitgerekend een week voor de start van de Tour de France bekend zal worden. Ik vrees het ergste, ik vecht als frontsoldaat tegen een heel leger. De Franse justitie heeft hier een halszaak van gemaakt. Maar ik moet ervoor gaan, ik wil winnen. Mijn dochter is nu tien jaar en heeft na drie jaar ellende nog steeds problemen over alles wat is gebeurd. Ik wil nu winnen, ik hoop dat mijn naam eindelijk wordt gezuiverd."

Een geëmotioneerde Cees Priem gistermiddag, toen hij samen met zijn vrouw, verzorger Jan Moors en arts Andrei Michailov op weg was van Nederland naar Frankrijk: "Om twee redenen ben ik bang dat justitie ons hard zal aanpakken. Wij zijn Nederlanders, dat is hier overduidelijk een nadeel. Daarnaast hebben de Fransen in de Festina-zaak nooit dokter Eric Rijckaert kunnen veroordelen. Die stierf net na het proces aan kanker. Dus nu moet het gebeuren voor de Fransen."

Mild

Het Festina-proces eindigde uiteindelijk met milde straffen. Alleen aan de ploegleider en de verzorger werden voorwaardelijke gevangenisstraffen en geldboetes opgelegd.

Priem en zijn oud ploeggenoten worden vervolgd wegens overtreding van de Franse dopingwet, de douanewet, het voorhanden hebben van niet geregistreerde medicamenten en het ongeoorloofd uitoefenen van het beroep van arts.

De affaire begon 9 maart 1998, toen in de buurt van Reims in de auto van Michailov 104 epo-ampullen werden gevonden. De Russische arts verklaarde dat die voor een kinderziekenhuis in zijn geboorteland waren bestemd.

De Nederlandse advocaat mr. Joost van Mierlo, die samen met twee Fransef strafpleiters het drietal gaat bijstaan, kon nog geen mededelingen uit het dossier naar buiten brengen. Hij verklaarde wel dat het medische onderzoeksrapport dat zou wijzen op gebruik van hasj, amfetamine, anabolen en groeihormonen en dat door een Franse krant werd gepubliceerd uit het ziekenhuis van Albertville, waar de renners tijdens de Tour van 1998 werden gecontroleerd, "nonsens" was.

Desondanks zal de Franse justitie de komende dagen drie artsen oproepen die deze preparaten hebben onderzocht. De raadsman kon niet weerleggen dat er in haar-, urine- en bloedtests van de Tourrenners verboden middelen zijn aangetroffen. Er hoeven in Reims geen renners te getuigen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 27 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.