Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 26 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Gekte in Enschede

Van onze sportcorrespondent

   
 

ENSCHEDE - Het contrast kon niet groter. Zo diep Enschede vorig jaar rond deze tijd in rouw was gedompeld vanwege de vuurwerkramp, zo uitbundig was gistermiddag de euforie onder de bevolking van de Twentse stad. De gekte kende geen grenzen. Het elftal dat afgelopen donderdagavond na een zinderende reeks strafschoppen de Amstel Cup mee naar huis nam, werd uitgebreid gefêteerd met een huldiging op het plein voor thuishaven het Arkestadion en aansluitend een rijtoer door het centrum. Naar schatting waren zo'n 70.000 Tukkers op de been om hun helden toe te juichen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 47kb)
Groot feest in Enschede. (Foto: ANP)
Een dag eerder zongen welgeteld 32.365 Twente-aanhangers zich in het Feyenoordstadion de longen uit het lijf om FC Twente naar de felbegeerde hoofdprijs te begeleiden. Zo'n 300 bussen en een aantal treinen waren nodig om al die toeschouwers naar het Feyenoordstadion te brengen. Bussen die tot Groningen en ver in Limburg werden ingehuurd, want in de omgeving van Enschede waren er bij lange na niet genoeg bussen om al die duizenden mensen te kunnen vervoeren. Hoogtijdagen dus voor busondernemingen, maar ook voor FC Twente.

"We zijn weken druk geweest om die kleine 33.000 aanvragen te kunnen verwerken. We moesten ook nog eens 33.000 rode shirts met FC Twente-opdruk laten maken. Het was een hele klus, maar het is ons gelukt en het is niet voor niets geweest", haalde commercieel-directeur van FC Twente Arjan Hoop na afloop opgelucht adem.

Herre Teeninga, een horeca-ondernemer uit Twente lacht ook in zijn vuistje. Hij had het aangedurfd om een aantal cameraploegen in te huren en een complete film te laten maken van de voorbereiding van FC Twente en het vervoer van de supporters naar het stadion. "Ik verkoop nu zeker 10.000 video's", zei Teeninga, een fanatieke Twente-supporter, lachend.

Een andere Twente-supporter, Hugo Satink, was zelfs helemaal uit Brazilië overgekomen voor de bekerfinale. Hij had er veel geld voor over. "Ik wilde er een keer bij zijn in het Feyenoordstadion om mijn club te zien. Dat ze daar winnen, is natuurlijk prachtig meegenomen. Die Cup hebben ze eindelijk eens een keer gehaald. Voor mij kan de dag niet meer kapot."

Fred Rutten had de ploeg al weken scherp voorbereid om de klus te kunnen klaren. "Ik heb zelfs twee keer per dag getraind en we hebben er alles aan gedaan om voor een stunt te kunnen zorgen. We weten als we tegen PSV spelen dat we van de tien keer misschien één keer winnen en één keer gelijkspelen. We bleven lang overeind en als je dan achterkomt met strafschoppen denk je 'het is gebeurd'. Dan geef je er niks meer voor. Maar je ziet, alles kan in voetbal. Sander Boschker heeft ons op de been gehouden, maar de hele ploeg speelde sterk. Dit geeft een fijn gevoel. Nu gaan we feestvieren", aldus Fred Rutten.

Dat gebeurde gistermiddag volop in het stadscentrum van Enschede. Bij de huldiging noemde burgemeester Jan Mans de titel een fantastisch geschenk voor de stad. Volgens hem werd het tijd dat de Enschedeërs na maanden van treuren eindelijk weer eens flink feest konden vieren. De Tukkers voegden de daad bij het woord. Onder de fraaie zomerzon draaiden de tapkranen van de regionale bierbrouwer op volle toeren. Maar net als afgelopen donderdagavond en -nacht toen veel mensen de straat opgingen en met toeterende auto's rondreden werd er uitsluitend feest gevierd. Ongeregeldheden deden zich niet voor. De politie Twente sprak dan ook van een uitgelaten en fantastische sfeer.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 26 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.