Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 26 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Topvoetballers
in getuigenbank

door John van den Heuvel

   
 

ARNHEM - De Arnhemse rechtbank gaat voor het eerst een aantal hoofdrolspelers in het vermeende zwart-geldschandaal rond voetbalclub Vitesse onder ede verhoren, onder wie de topvoetballers Machlas (Ajax) en Van Hooijdonk (Benfica) en Nuon-topman T. Swelheim.

Ook elf (oud-)bestuursleden van de Arnhemse voetbalclub, enkele FIOD-ambtenaren, een redacteur van een voetbalweekblad, KPMG-onderzoeker J. ten Wolde en spelersmakelaar Fioranelli worden door de rechter-commissaris van de rechtbank in Arnhem opgeroepen voor verhoor.

De getuigenverhoren vinden plaats op verzoek van het openbaar ministerie (OM) en de advocaten mr. L. Hameleers en dr.mr. G.J. Knoops in verband met de strafzaak tegen oud-voorzitter Karel Aalbers van Vitesse.

De rechter-commissaris heeft ook ingestemd met een verhoor van Harold Klap, een ex-medewerker van Aalbers die door Nuon zou zijn betaald om belastende verklaringen over zijn vroegere baas af te leggen. Volgens deze getuige zou de oud-Vitesse-voorzitter hebben gefraudeerd bij de transfers van Vierklau en Makaay naar de Spaanse voetbalclub Tenerife.

De 'gekochte' getuige Klap was tot voor kort onvindbaar, maar zou volgens justitie nu in Singapore verblijven, waar hij, zo is althans de bedoeling van de Arnhemse rechtbank, door een rogatoire commissie (justitiële onderzoekscommissie) zal worden ondervraagd.

De advocaat van Karel Aalbers, mr. G.J. Knoops, bevestigde gisteren dat de rechter-commissaris heeft ingestemd met het horen van de getuigen. "Wij zijn van mening dat niet de waarheidsvinding, maar het beschadigen van Aalbers in het KPMG-onderzoek, dat de basis voor het FIOD-onderzoek was, voorop stond. Het justitiële onderzoek is op onregelmatige wijze gestart, waarbij de rol van KPMG ernstig ter discussie kan worden gesteld. Daarover willen we alle betrokkenen ondervragen", aldus mr. Knoops.

Inmiddels staat overigens vast dat KPMG nog voor het in opdracht van het Vitesse-bestuur uitgevoerde onderzoek volledig was afgerond, contact had met de FIOD. Al op 24 juni vorig jaar, toen nog slechts het concept van het voor Karel Aalbers vernietigende rapport gereed was, overlegde KPMG met de FIOD over een strafrechtelijk onderzoek.

Pas een maand later (op 24 juli) was het definitieve rapport gereed, dat twee dagen later door Vitesse bij de Fiod is afgegeven. Weer twee dagen later startte de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst een strafrechtelijk onderzoek naar de handel en wandel van de nu onder meer van oplichting en valsheid in geschrifte verdachte Karel Aalbers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 26 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.