Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 26 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vastgoedbeleggers azen nu
op winkelpanden in Spanje

door PETER VAN DER TUIN

   
 

MADRID - Het Nederlandse vastgoedfonds VastNed Retail sloeg deze week een grote slag in Spanje en Frankrijk. Via 100%-dochter Foram werden 5 winkelcentra in Spanje verworven en 43 winkelpanden in Frankrijk.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 10kb)
Kor Streefkerk
Beleggen in winkels in Zuidelijk Europa, en dan vooral Spanje, biedt nu duidelijk hogere rendementen dan in Nederland. "Een grijze golf uit heel Europa gaat met enorme koopkracht de Costa's koloniseren", zo vat VastNed-directeur Kor Streefkerk zijn toekomstvisie samen.

Spanje is in zijn ogen de 'runner up' van Europa. Bedroeg het inkomen per hoofd der bevolking in Spanje in 1985 nog slechts 63% van het EU-gemiddelde, in 1995 was dat al 73% en vorig jaar 80%. De enorme toeristenindustrie is daarbij de drijvende factor, want jaarlijks bezoeken maar liefst 60 miljoen koopkrachtige toeristen Spanje, terwijl het land zelf nauwelijks 40 miljoen inwoners telt. Appartementen en villa's worden in hoog tempo gebouwd en zonder moeite voor veel geld aan buitenlanders verkocht. Steeds meer Europeanen overwinteren in Spanje of gaan daar na hun pensionering genieten van zon, zee en golfbanen.

Maar ook de werkloosheid in Spanje daalt in rap tempo. Vijf jaar geleden lag de werkloosheid nog boven de 20%; nu is dat volgens officiële cijfers 13%. De economische groei is hoog (dit jaar circa 4%) en dus stijgt de consumptie snel en volgens Streefkerk duurt dat nog zeker tien jaar.

Goed nieuws voor beleggers in winkelpanden en winkelcentra. Daar komt nog iets bij. "Het krijgen van vergunningen voor het bouwen van winkelcentra wordt lastiger. De lokale overheden willen wel, maar de regionale overheden zijn wat trager. Dat drijft de schaarste, en dus de prijzen op", aldus Roger Cooke, consultant bij Healy & Baker, een Engelse organisatie van vastgoedexperts. Volgens hem is juist de laatste twee jaar een forse stijging van de winkelhuren opgetreden. Een winkelpand in de beste straat van Barcelona bijvoorbeeld bracht in 1998 nog ongeveer ƒ1400 per vierkante meter huur op, nu is dat al circa ƒ2100.

De vraag naar winkelpanden stijgt dus, maar het aanbod blijft wat achter omdat de nationale beleggers voornamelijk ontwikkelaars zijn die de panden in eigen beheer houden. "De vraag van buitenlandse beleggers neemt juist toe omdat iedere grote belegger een mooie toekomst voor de Spaanse economie ziet en de daarbij behorende waardestijging van de goed verhuurde panden. Bij een bruto aanvangsrendement van ruim boven de 7% kan gerekend worden op een waardestijging van zo'n 3% en dat is samen een beter rendement dan bijvoorbeeld in Nederland, waar de winkelhuren al zeer hoog zijn. Bovendien kent Spanje meer dan Nederland het systeem van de omzethuur, waarbij de huur gekoppeld is aan de omzet in de winkels", zegt directeur Ton Donders van VastNed-dochter Foram. Hij wijst er op dat de inflatie in Spanje relatief hoog is (nu circa 4%) en ook dat is gunstig voor beleggers in onroerend goed.

Op de wat langere termijn staat Spanje echter voor grote veranderingen, meent vice-president Tom Burns van Grupo Recoletos, een van de leidende mediabedrijven in Spanje. Recoletos is onder andere uitgever van de dagbladen Expansión en Marca. "De Spaanse bevolking veroudert snel en het geboortecijfer is de laatste jaren dramatisch gedaald. Nu zijn er nog ruim 39 miljoen Spanjaarden. Over 15 jaar telt de bevolking nog 32 miljoen personen als het zo doorgaat. Om de economische groei te handhaven zouden er dus ongeveer 10 miljoen immigranten in de juiste leeftijdsklassen bij moeten komen, dat is maar liefst eenderde van de bevolking! Maar gelukkig beseft de Spaanse overheid terdege welke problemen er op haar afkomen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 26 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.