Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 26 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Groei VS valt weer tegen
mogelijk nog laere rente

   
 

NEW YORK - De economie van de Verenigde Staten is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan een maand geleden was berekend.

De eind april gegeven eerste groeiraming van 2,0% op jaarbasis is gecorrigeerd tot 1,3%, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekendgemaakt.

Analisten hadden wel gerekend op een verlaging van de raming, maar ze hadden in doorsnee een iets hoger percentage van 1,4 voorspeld. Het ministerie komt op 29 juni met het definitieve groeicijfer voor het eerste kwartaal.

De groei van de Amerikaanse economie is in de tweede helft van vorig jaar scherp ingezakt na een langdurige bloeiperiode. In het tweede kwartaal van 2000 bedroeg de toename van het bruto binnenlands product nog 5,6% op jaarbasis. In het derde trimester was het 2,2% en in het vierde nog maar 1,0%.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 9kb)
ALN GREENSPAN
...economie nog niet uit gevarenzone... (Foto: REUTERS)
Donderdag zei Alan Greenspan de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed in een toespraak voor de economische club van New York dat de Amerikaanse economie van de Verenigde Staten nog steeds niet uit de gevarenzone is.

Greenspan liet ook weten dat door de recente renteverlagingen de economie aan het eind van het jaar zal aantrekken. Het was zijn eerste openbare speech over de economie in drie maanden.

"De periode van ondermaatse economische groei is nog niet voorbij en er bestaat nog altijd een risico dat de economische zwakte groter uitvalt dan we voorzien. In dat geval zijn meer beleidsmaatregelen nodig", aldus Greenspan.

Hij gaf daarmee aan dat verdere renteverlagingen tot de mogelijkheden behoren. Of dat gaat om relatief sterke verlagingen, valt te bezien. Greenspan zei ook dat de maatregelen van zijn bank van eerder dit jaar meer invloed op de economische gang van zaken hebben dan in het verleden.

Ruimte voor lagere rente is er volop. De inflatie blijft aan de lage kant, aldus de Fed-president. Greenspan is de matige groei van de economie tot nu toe stevig te lijf gegaan. Sinds begin dit jaar heeft hij in vijf stappen de rente verlaagd.

De herziening van het Amerikaanse groeicijfer voor het eerste kwartaal van dit jaar is vooral het gevolg van een flinke correctie van de voorraadvermindering bij het bedrijfsleven. Ondernemingen teerden voor $18,9 miljard in op hun voorraden, het hoogste bedrag sinds het eerste kwartaal van 1983. Verder waren de consumentenbestedingen geringer dan in eerste instantie was geraamd en viel de import groter uit.

Het cijfer voor de inflatie in het eerste kwartaal is gehandhaafd op 3,2% op jaarbasis.

ALAN GREENSPAN ... economie nog niet uit gevarenzone ... FOTO: REUTERS



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 26 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.