JERUZALEM - Israël werd gisteren opgeschrikt door twee zelfmoordaanslagen, terwijl reddingswerkers in Jeruzalem nog in een wanhopige strijd tegen de klok in het puin op zoek waren naar overlevenden van de trouwpartij in een ingestort gebouw.
Bij de aanslagen kwamen alleen de drie Palestijnse zelfmoordaanslagen om het leven.
In de noordelijke stad Hadera ontplofte een personenauto bij het busstation. De twee Palestijnse inzittenden vonden de dood en 12 omstanders raakten gewond.
|
Een Palestijnse jongen woont met een granaat de begrafenis van een van zijn kameraden bij. (Foto: AP)
|
Eerder was een aanslag gepleegd op een Israëlische legerpost in de Gazastrook door een vrachtwagenchauffeur die zijn truck vlakbij de post tot ontploffing had gebracht. De bestuurder kwam daarbij om. Er raakte verder niemand gewond. In een reactie trokken Israëlische troepen Palestijns gebied binnen, waarbij volgens Palestijnse bronnen drie politiemensen gewond raakten.
De aanslagen zijn opgeëist door de militante Hamas-beweging, die zei daarmee te 'vieren' dat Israël zich een jaar geleden heeft teruggetrokken uit de bezette bufferzone in Zuid-Libanon. De pro-Iraanse guerrillagroep Hezbollah claimt voor het vertrek van de Israëlische troepen verantwoordelijk te zijn.
Iran heeft gisteren verklaard dat de Palestijnen het model van Hezbollah moeten volgen om Israël uit de Palestijnse gebieden te verjagen.
De Israëlische premier Ariel Sjaron heeft gezegd zich nog een aantal dagen aan zijn belofte van een 'terughoudend legeroptreden' te zullen houden, om de Amerikaanse pogingen een bestand voor elkaar te krijgen een kans te geven. Hij verweet de Palestijnse leider Jasser Arafat niets te doen om zijn mensen tot kalmte te manen.
Israël is verdeeld over de vraag of er een door Amerika bewerkstelligd vredesverdrag moet komen. Volgens een gisteren gepubliceerde opiniepeiling zou 48 procent voor zijn, 45 procent tegen en 7 procent weet het niet. Verder bleek dat 46 procent van de Israëli's niet gelooft dat Sjaron "een plan" heeft om een einde te maken aan het geweld. Voor een bouwstop van de joodse nederzettingen op Palestijns gebied, een voorwaarde in alle vredesvoorstellen die nu op tafel liggen, is 58 procent. Slechts 34 procent voelt hier niets voor.
Sjaron was eerder op de rampplek in Jeruzalem, waar hij een diepgravend onderzoek aankondigde.