Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 25 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Imam biedt excuses aan

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De omstreden Rotterdamse imam Khalil El-Moumni heeft zijn excuses aangeboden aan minister Van Boxtel (Integratie) voor de gevolgen van zijn vergaande beledigingen van homo's.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Vertegenwoordigers van diverse moslim-organisaties bespreken met minister Van Boxtel de gewraakte uitlatingen over homoseksualiteit van de imam El-Moumni (zittend tweede van rechts). (Foto: ANP)
Tegelijkertijd benadrukte de geestelijke, die inmiddels persoonlijk wordt bedreigd nadat hij homofilie een ziekte noemde die schadelijk is voor de samenleving, dat hij zijn gedachten niet kan veranderen.

El-Moumni was afgelopen woensdag in zijn Marokkaanse jellaba-gewaad naar Den Haag afgereisd voor de beladen bijeenkomst tussen de minister en islamieten. Voorafgaande daaraan werd hij op straat vol in zijn gezicht gespuugd door een fietser.

Minister Van Boxtel maakte duidelijk aan El-Moumni, ook wel door gelovigen 'sjeik Kalil' genoemd, dat iedereen zich veilig moet weten in Nederland en dat zijn opmerkingen in ons land onacceptabel zijn.

"Nederland moet veilig zijn voor mannen, vrouwen, homo's. En dat geldt ook voor moslims", aldus de D66-bewindsman na afloop van de ontmoeting.

Dialoog

Volgens Van Boxtel is er indringend door hem met zijn gesprekspartners gesproken over de kwetsende opmerkingen van de imam. Zij probeerden vooral de indruk te wekken dat de strijdbijl is begraven. "Er is vanmiddag een mooie baby geboren en we noemen hem dialoog", stelde de heer Bourzouk, woordvoerder van de Annasr-moskee.

De Nederlandse media kregen van de moslimvoorlieden de schuld in de schoenen geschoven van de opschudding van de afgelopen weken. Volgens de vertegenwoordigers van deze organisaties komen de imams daardoor in een kwaad daglicht.

Het Nederlandse kabinet geeft geen geld voor de oprichting van een Nederlandse imamopleiding. Dat moet volgens Van Boxtel door de moslimorganisaties zelf gefinancierd worden. Wel wordt er een praatclub opgericht om de dialoog tussen de Nederlandse overheid en de islamitische organisaties gaande te houden.

Na afloop van de bijeenkomst, waarin de moslimvoormannen zich voorstander toonden van het integratiebeleid, zorgde opeens R. AbdurRahman van de World Islamic Mission tot grote ergernis van Van Boxtel voor een nieuw incident.

"BVD blijf weg uit de moskee", riep AbdurRahman, die spontaan zijn ongenoegen uitte over onderzoek van de Binnenlandse Veiligheidsdienst naar sommige moskeeën in Nederland. Daar zou mogelijk sprake zijn van opruiingen om de politieke tegenstellingen in ons land aan te wakkeren, meldde de BVD in het laatste jaarverslag. "Dat suspectieve is niet meer nodig als wij open staan voor het integratieproces", zegt AbdurRahman.

Inmiddels heeft Justitie de originele filmbanden bij Nova opgevraagd, waarop de gewraakte uitspraken van El-Moumni staan. Van Boxtel wilde niet zeggen of de uitlatingen van de imam discriminerend zijn geweest. "Dat onderzoekt het openbaar ministerie. Daar ga ik als bestuurder niet op in", aldus Van Boxtel.

De geestelijke ontkent in alle toonaarden dat hij nieuwe beledigingen aan het adres van Europeanen heeft geuit. Volgens Van Boxtel heeft de imam wel een groot probleem als de uitspraken in een weekblad toch van hem blijken te zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 25 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.